Przepis pochodzi z Ervegan
Składniki na formę 15 cm :
spód:
- 1 szklanka migdałów
- ok. 5–7 sztuk suszonych daktyli
- 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
- 50 ml syropu z agawy (a nawet mniej, gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki)
- ¾ soku z 1 cytryny
- ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin
- szklanka suszonych daktyli (około 25 sztuk)
- 2 łyżki masła orzechowego, można go zrobić z orzechów archaidowych, laskowych i nerkowców
orzeszki, ewentualnie wiórki czekoladowe
- Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek)
- Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini i ewentualnie wody, aby masa się skleiła
- Na wyłożoną folią spożywczą blachę wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną przepłucz, następnie zalej około 2 szklankami wody (objętość kaszy do wody około 1 : 3,5–4) i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei, będzie bulgotać i pryskać (pod koniec można przykryć pokrywką)
- 2 łyżki kaszy jaglanej dodaj do namoczonych nerkowców i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę, wlewając syrop z agawy (stopniowo) oraz sok z cytryny.
Przygotowanie góry :
- Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 minut, następnie przełóż do naczynia blendera bądź malaksera i zmiksuj na gładką masę razem z masłem orzechowym. Możesz ewentualnie dodać wody pozostałej po moczeniu daktyli – aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ja lubię, gdy się lekko klei).
- Masę karmelową rozsmaruj na masie „serowej”, posyp solonymi orzeszkami i ewentualnie wiórkami czekoladowymi.
przepis stąd
Nie robiłam ale mam w planach ;)
OdpowiedzUsuńPobuszowalam po Twoim blogu i bardzo ciekawe przepisy proponujesz😊 niektóre z nich też wykorzystuję w swoim J adlospisie. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńDaj mi to tu! Potrzebuje slodkosci :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie. Choć nie lubię słodkości, to chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie znam ale smakowicie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychotka!
OdpowiedzUsuńChociaż wegański to wygląda pysznie ^_^
OdpowiedzUsuń