wtorek, 11 grudnia 2018

Snikers wegański


Tradycyjny snikers na pewno smaczniejszy, ale Ci którzy nie mogą jeść ciast tradycyjnych wypróbują ten przepis.
Przepis pochodzi z Ervegan



Składniki na formę 15 cm :


spód:
  • 1 szklanka migdałów
  • ok. 5–7 sztuk suszonych daktyli
  • 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
masa:
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
  • 50 ml syropu z agawy (a nawet mniej, gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki)
  • ¾ soku z 1 cytryny
  • ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin
góra:


  • szklanka suszonych daktyli (około 25 sztuk)
  • 2 łyżki masła orzechowego, można go zrobić z orzechów archaidowych, laskowych i nerkowców
dodatki:
orzeszki, ewentualnie wiórki czekoladowe



Przygotowanie  spodu:


  1. Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek)
  2. Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini i ewentualnie wody, aby masa się skleiła
  3. Na wyłożoną folią spożywczą blachę wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.
 Przygotowanie masy:


  1. Kaszę jaglaną przepłucz, następnie zalej około 2 szklankami wody (objętość kaszy do wody około 1 : 3,5–4) i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei, będzie bulgotać i pryskać (pod koniec można przykryć pokrywką)
  2. 2 łyżki kaszy jaglanej dodaj do namoczonych nerkowców i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę, wlewając syrop z agawy (stopniowo) oraz sok z cytryny.
UWAGA: masa nie może być zbyt słodka, gdyż spód i polewa ciasta już są wystarczająco słodkie. Poprawne ugotowanie kaszy jest kluczowe, jeśli chodzi o zastygnięcie kaszy jako masy „serowej”; podczas miksowania będzie zasychać już na krawędziach garnka. Masę wylej na schłodzony wcześniej spód, przykryj folią aluminiową, by nie wyschła, i odstaw do ostygnięcia na noc do lodówki.

Przygotowanie góry :

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 minut, następnie przełóż do naczynia blendera bądź malaksera i zmiksuj na gładką masę razem z masłem orzechowym. Możesz ewentualnie dodać wody pozostałej po moczeniu daktyli – aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ja lubię, gdy się lekko klei).
  2. Masę karmelową rozsmaruj na masie „serowej”, posyp solonymi orzeszkami i ewentualnie wiórkami czekoladowymi. 
przepis stąd

9 komentarzy:

  1. Nie robiłam ale mam w planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pobuszowalam po Twoim blogu i bardzo ciekawe przepisy proponujesz😊 niektóre z nich też wykorzystuję w swoim J adlospisie. Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Daj mi to tu! Potrzebuje slodkosci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi przepysznie. Choć nie lubię słodkości, to chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego przepisu nie znam ale smakowicie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka leci na sam widok :) Pysznie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Chociaż wegański to wygląda pysznie ^_^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...