Składniki :
- ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 20-30 dag pieczarek
- cebula, sól
- pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia
- jajko i bułka tarta
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ( można gotowanie podejrzeć tu)
- Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć z pokrojoną cebulą, do odparowania soku z grzybów
- Przestudzone pieczarki i ugotowaną kaszę włożyć do blendera i lekko zmiksować
- Doprawić solą, pieprzem, gałką, jeśli masa rzadka dodać trochę bułki tartej i wymieszać
- Farsz nakładać na naleśniki, zwijać, maczać w roztrzepanym jajku, potem bułce i smażyć.
Jeśli potrzebujemy usmażyć ponad 10 naleśników to najwygodniej podzielić sobie pracę na 2 dni.
Jednego dnia usmażyć naleśniki i zrobić farsz, a drugiego nakładać farsz, zawijać naleśniki i smażyć.
Do takich krokietów pasuje np. czerwony barszcz.
Jednego dnia usmażyć naleśniki i zrobić farsz, a drugiego nakładać farsz, zawijać naleśniki i smażyć.
Do takich krokietów pasuje np. czerwony barszcz.
fajny pomysł na nadzienie
OdpowiedzUsuńMogą być też na Wigilię w tej wersji. Miłego weekendu Uleńko.
OdpowiedzUsuńZ tą myślą robiłam wpis :)
Usuńpozdrawiam Marysiu.
Takich krokietów jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńI w ten sposób można Hurmie przemycić zdrową kaszę!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo i apetycznie, mój mąż bardzo lubi krokiety:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne ❤
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam apetyt na takie krokiety.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Uwielbiam krokiety! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuń