sobota, 8 grudnia 2018

Krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami


Składniki :


  • ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 20-30 dag pieczarek
  • cebula, sól
  • pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko i bułka tarta

Naleśniki usmażyć wg tego przepisu.


Przygotowanie :
  1. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ( można gotowanie podejrzeć tu)
  2. Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć z pokrojoną cebulą, do odparowania soku z grzybów
  3. Przestudzone pieczarki i ugotowaną kaszę włożyć do blendera i lekko zmiksować
  4. Doprawić solą, pieprzem, gałką, jeśli masa rzadka dodać trochę bułki tartej i wymieszać
  5. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać, maczać w roztrzepanym jajku, potem bułce i smażyć.

Jeśli potrzebujemy usmażyć ponad 10 naleśników to najwygodniej podzielić sobie pracę na 2 dni. 
Jednego dnia usmażyć naleśniki i zrobić farsz, a drugiego nakładać farsz, zawijać naleśniki i smażyć. 
Do takich krokietów pasuje np. czerwony barszcz.

11 komentarzy:

  1. fajny pomysł na nadzienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogą być też na Wigilię w tej wersji. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich krokietów jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I w ten sposób można Hurmie przemycić zdrową kaszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowo i apetycznie, mój mąż bardzo lubi krokiety:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam apetyt na takie krokiety.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krokiety! Muszę zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...