Kasza jaglana ma dla mnie swój specyficzny smak. Znalazłam sposób by się go choć trochę pozbyć :)
- Odmierzam szklankę kaszy jaglanej, wsypuję do garnuszka i wlewam szklankę zimnej wody.
- Stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz, kaszę wylewam na sitko, odsączam
- Do garnuszka odmierzam niepełne 2 szklanki wrzątku i przesypuję kaszę, solę do smaku, mieszam, stawiam na ogniu, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do momentu, aż wchłonie się woda
- Gdy kasza wchłonie już całą wodę dodaję kopiastą łyżeczkę masła, mieszam
- Przykrywam pokrywką i zawijam garnek grubym ręcznikiem lub kocem
- Po około 30 min. kasza będzie sypka, w sam raz do jedzenia :)
Podczas gotowania kaszy często do niej zaglądać, by nie przypalić :)
Wypróbowałam też sposób gotowania tej kaszy tak jak gotuje kaszę gryczaną, też się sprawdził :)
Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
pracochłonnie, ale wygląda na sypką! :D
OdpowiedzUsuńSkorzystam z rady, bo mi też smak kaszy jaglanej niezbyt odpowiada. :))
OdpowiedzUsuńJuż mnie kochana uczyłaś jak się z nią obchodzić i muszę i ten przepis zapamiętać - ciekawe czemu ona traci kolor po ugotowaniu - jejciu Uleńko mam nadzieję że to dobre jest ?papa buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na post:)
OdpowiedzUsuńDzięki za tę poradę, bo kupiłam kaszę jaglaną i za Chiny nie wiedziałam jak ugotować, bo właśnie słyszałam, że ma specyficzny smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dorota.
Ja najpierw podprażam aż do uwolnienia charakterystycznego zapachu (orzechowego, może trochę jak popcorn ;) ), przesypuję na sitko i płuczę pod bieżącą wodą i z powrotem do garnuszka, zalewam wodą (średnio szklanka wody na 4 łyżki kaszy) i gotuję do wchłonięcia wody. Jest lekko twardawa, ale najsmaczniejsza według mnie :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawy sposób, przy najbliższym gotowaniu wypróbuję. A czy podprażasz bez oleju ?
Usuńostatnio bardzo polubiłam się z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńW podobny sposób przygotowuję gryczaną. Uwielbiam ją! (Niestety tylko ja w domu, a innym nawet zapach przeszkadza i mi nie dają spokojnie się nią odżywiać).
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze wszystkie.Zawsze gotujemy w domu.Buziaki.
OdpowiedzUsuńhttp://agatuszka75.blogspot.com/
uwielbiam kaszę jaglaną z masłem
OdpowiedzUsuńWłaśnie moje Potwory nie mogą się do niej przekonać, wolą gryczaną albo jęczmienną, więc chętnie skorzystam z tej porady :-)
OdpowiedzUsuń