Składniki :
- 1 avocado
- szczypta soli do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy małej cytryny, natka pietruszki
Przygotowanie :
- Avocado przekroić na pół, wydrążyć, dodać pokrojoną natkę, czosnek - zmiksować
- Dodać sok z cytryny, sól ( sok dodawać ostrożnie ) - jeszcze raz zmiksować.
-pomaga obniżać ciśnienie krwi,
- zapobiega skokom cukru we krwi,
- zawiera luteinę, która chroni oczy,
- jest bogate w kwas foliowy,
- wspomaga układ odpornościowy,
- może chronić organizm przed nowotworami
- ma właściwości antystarzeniowe,
- wspomaga odchudzanie.
Chyba jeszcze nigdy nie jadłam awokado, ale ten przepis na masło jest prościutki, muszę kiedyś spróbować. Te zalety na końcu wpisu zachęcają!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Muszę kiedyś spróbować, jeszcze nigdy nie robiłam nic z avocado.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zakupiłam avokado :D
OdpowiedzUsuńa ja awokado jem hurtowo i nie wyobrażam sobie bez niego życia! :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie brzmi świetnie ,z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKiedyś z papki awokado robiłam maseczki na włosy.
OdpowiedzUsuńLubię takie nowości i chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam :)
Podoba mi się Twój pomysł na masło. Miła odmiana:)
OdpowiedzUsuńBrzmi nieźle i chyba spróbuję. Samo awokado nie ma specyficznego smaku, ale w tym połączeniu powinno być rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Prawie każda kolacja u mnie to dwie kromeczki ciemnego pieczywa z masełkiem, grubymi plastrami miękkiego awokado posolonego, posypanego pieprzem i skropionego sokiem z cytryny. Pycha. Podobnie surowe pieczarki pokrojone w plastry i na chlebek. Pychotka. Przyprawy j.w.
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam, ale smarowidło podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu włączyłam też awokado do jadłospisu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam avocado w takiej postaci, dodaję do niego jeszcze wędzonego łososia.
OdpowiedzUsuńfajne masełko :)
OdpowiedzUsuńJa awokado używam do sałatek wiec i masełko zrobię bo mi przypasował pzrepis buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńAwokado mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję masełko według Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo lubię awokado, super przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Znam! I też stosuję, t fantastyczna przegryzka, wymaga jedynie pozostania w domu (czosnek :)).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I wracam do buszowania po blogu ;)
Właśnie za mną chodzi:] Dziękuję że zaglądałaś na blog, podczas mojej nieobecności:)
OdpowiedzUsuń