środa, 2 kwietnia 2014

Masło z avocado



Składniki :
  • 1 avocado
  • szczypta soli do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy małej cytryny, natka pietruszki
Przygotowanie :

  1. Avocado przekroić na pół, wydrążyć, dodać pokrojoną natkę, czosnek - zmiksować
  2. Dodać sok z cytryny, sól (  sok dodawać ostrożnie ) - jeszcze raz zmiksować.
Zalety masła (znalazłam w sieci )

 -pomaga obniżać ciśnienie krwi,
- zapobiega skokom cukru we krwi,
- zawiera luteinę, która chroni oczy,
- jest bogate w kwas foliowy,
- wspomaga układ odpornościowy,
- może chronić organizm przed nowotworami
- ma właściwości antystarzeniowe,
- wspomaga odchudzanie.

19 komentarzy:

  1. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam awokado, ale ten przepis na masło jest prościutki, muszę kiedyś spróbować. Te zalety na końcu wpisu zachęcają!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować, jeszcze nigdy nie robiłam nic z avocado.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie zakupiłam avokado :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja awokado jem hurtowo i nie wyobrażam sobie bez niego życia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie brzmi świetnie ,z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś z papki awokado robiłam maseczki na włosy.
    Lubię takie nowości i chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się Twój pomysł na masło. Miła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi nieźle i chyba spróbuję. Samo awokado nie ma specyficznego smaku, ale w tym połączeniu powinno być rewelacyjne.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawie każda kolacja u mnie to dwie kromeczki ciemnego pieczywa z masełkiem, grubymi plastrami miękkiego awokado posolonego, posypanego pieprzem i skropionego sokiem z cytryny. Pycha. Podobnie surowe pieczarki pokrojone w plastry i na chlebek. Pychotka. Przyprawy j.w.

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego jeszcze nie jadłam, ale smarowidło podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Od pewnego czasu włączyłam też awokado do jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam avocado w takiej postaci, dodaję do niego jeszcze wędzonego łososia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja awokado używam do sałatek wiec i masełko zrobię bo mi przypasował pzrepis buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo chętnie spróbuję masełko według Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię awokado, super przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam! I też stosuję, t fantastyczna przegryzka, wymaga jedynie pozostania w domu (czosnek :)).
    Pozdrawiam serdecznie! I wracam do buszowania po blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie za mną chodzi:] Dziękuję że zaglądałaś na blog, podczas mojej nieobecności:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...