Składniki :
- makaron
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- masło 3 łyżki
- jedno żółtko ewentualnie śmietana
- kilka kropel soku z cytryny
- marchew
Przygotowanie :
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać kopiastą łyżkę mąki - przesmażyć
- Wlać około 3/4 szklanki wody z roztrzepanym w nim żółtku, wymieszać energicznie i pogotować chwilę, (ostrożnie by żółtko się nie zważyło ), zdjąć z ognia i wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany.
Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru.
Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ?
Polecam do makaronu również sos pieczarkowy.
Polecam do makaronu również sos pieczarkowy.
Uwielbiam sos koperkowy i makaron ale dodaję jeszcze łososia lub piersi z kury pychota buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńDziękuję Urszulo, sposób na makaron faktycznie bardzo szybki i prosty. Wykorzystam na pewno
OdpowiedzUsuńszczerze przyznam, że tego połączenia jeszcze nie znałam :O
OdpowiedzUsuńOoo.. ale zapowiada się smacznie i to bardzo!!
Ojej, chodzi za mną makaron już dni kilka, taki bym wmiotła migusiem:)
OdpowiedzUsuńLubię koperek w sosach, daje taki specyficzny smak. Mniam, pychotka na talerzu:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfajny wege obiadek:) ja c oprawda robię podobny sosik do klopsików, ale z makaronem też bym wsunęła:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Ja jestem jeszcze w epoce stereotypów - sos koperkowy z pulpetami - pora się pozbyć starych przyzwyczajeń. Dzięki za podpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńMakaron mogę jeść pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Takie proste, a pyszne. I śliczne zdjęcia, aż oczy rwie!
OdpowiedzUsuń