poniedziałek, 31 marca 2014

Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy

Tort Urodzinowy.
Nie na 18 - te, ale na kolejną szczęśliwą dziesiątkę....
Dlatego jest okazja by wypić lampkę szampana :)


                           Na świątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale.
Składniki :
  • 14 dag cukru, ja dałam puder
  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 3 dag kakao
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao
  2. Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć
  3. Wlewać po łyżce oleju i ucierać
  4. Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość
  5. Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm.

Składniki na krem :
  • 1 serek mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g
  • 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania
  • zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania
Przygotowanie kremu :
  1. Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem
  2. Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić  !) - i wkręciłam go w masę
  3. Dodałam  krople i dokładnie ubiłam
Przygotowanie tortu :
  1. Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam 
  2. Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam
  3. Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
  • 3 dag masła
Przygotowanie polewy :
  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
  2. Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :) 
Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu.

Inspiracją do tego tortu był przepis z Moich Wypieków,  zachwycił mnie głównie kolor kremu.
Mój był mniej intensywnie zielony, aparat nie przekazał jednak tego pięknego pastelowego koloru :)

                               Ciasto i krem są mojego pomysłu.
           Jedynie polewę zrobiłam mniej więcej wg Doroty. Okazała się w sam raz dla mojego tortu.
 Po zastygnięciu była twarda, ale ostrym nożem kroiła się dobrze. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.





34 komentarze:

  1. piękny tort! Wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helen G.- dziękuję, starałam się...
      Karmel- dziękuje za życzenia:)
      Moniko- pozdrawiam i dzięki za życzenia :)

      Usuń
  2. malowniczo ta polewa skapuje!
    Życzę wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, smaku i uśmiechu na co dzień.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale pychota - Uleńko wszystkiego dobrego zdrówka oraz spełnienia marzeń tych niespełnionych ci życzę buziaki wielgachne śle Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margaritess- udał się, naprawdę był przepyszny, będę częściej takie własnie piekła...
      Mario- wielkie dzięki za życzenia.

      Usuń
  4. Wszystkiego najsmaczniejszego życzę! Tort czekoladowy, mniam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpio :)
      jollaa- wpierw ubiłam śmietanę na sztywno, a potem dodaje stopniowo serek, cały czas miksuje małym elektr. mikserem

      Usuń
  5. mmmmmmmm, dopiero co zjadłam małe conieco, a już głodna się zrobiłam czytając i widząc to cudo :)) mam tylko pytanie - jak łączysz kremówkę z mascarpone?, bo kiedyś miksowałam i paćka się zrobiła brzydka i niedobra...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dobrze, że napisałaś, ze tort sie udaje. Ktoś upiekł z mojej rodziny to ciasto, ale bez kakao i się nie udało. Ale przecież nie można mieszać przepisów, jak ma być z kakaem to tak musi być...Pozdrawiam !

      Usuń
  6. Wszystkiego NAJ.....:))
    A tort to mistrzostwo świata.... śliczny miętowy kolor i ta polewa tak kusząco spływająca....mniam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenie, a tort ...cóż był przepyszny, przed chwilą znikła jego smaczna reszta...

      Usuń
  7. Tiaa, a blog się nazywa: "Proste potrawy"... :-D
    W życiu nie upiekłam tortu i zapewne już nie upiekę, zważywszy moją awersję do słodyczy, ku rozpaczy Hurmy i Czeredy. Muszę ich odesłać do Cioci Uli, której życzę wszystkiego najlepszego i nadal tak wspaniałej formy kulinarnej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort jest zupełnie prosty w przygotowaniach :)
      Dziękuję za życzenia, nie problemu, zapraszam na torcika !

      Usuń
  8. Tort wygląda wspaniale !!! Wysztkiego Najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. studentko -tak był piękny, pastelowy, choć w oryginale nieco ciemniejszy :)
      Agnesso- dziekuję.
      Anullo- będę nieskromna, ale tort udał mi sie wspaniale...

      Usuń
  9. tort wygląda przecudnie!:) wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Antenko - :), dziekuję
      Ivko- masz racje, połączenie super apetyczne :)
      zakateksmaku- dziękuję !

      Usuń
  11. Czekolada i mięta to niezawodne połączenie - przepyszny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny tort! Obłędny miętowy kolor:) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik pyszności, lepszy niż z cukierni. A robię życzę sto latek w zdrowiu i spełnienia marzeń i dalszych pysznych przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow wspaniale się prezentuje :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniale wygląda i zapewne smakuje wybornie:) najlepszego !:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie Ci wyszedł. Ja właśnie przymierzam się do mojego na 18-tkę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny tort!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam! re-we-la-cyj-ny!!! Uświetnił wczorajsze spotkanie z przyjaciółmi - wszyscy zachwyceni smakiem i kolorem :) wprawdzie nie miałam zielonego barwnika, ale wzięłam odrobinę niebieskiego i żółtego, wymieszałam i dodałam do kremu - kolor wyszedł pięknie miętowy! Już wiem, jakie ciasto podam na moich urodzinach w maju :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie, że przepis u Ciebie tez sie sprawdził, pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Zrobiłam na święta! Wszystkim smakował. Jest pyszny i wpisuję go na stałe do mojego przepiśnika.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...