Tort Urodzinowy.
Nie na 18 - te, ale na kolejną szczęśliwą dziesiątkę....
Dlatego jest okazja by wypić lampkę szampana :)
Składniki :
- 14 dag cukru, ja dałam puder
- 10 dag mąki tortowej
- 5 jaj
- 3 dag kakao
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao
- Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć
- Wlewać po łyżce oleju i ucierać
- Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość
- Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm.
Składniki na krem :
- 1 serek mascarpone
- 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g
- 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania
- zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania
Przygotowanie kremu :
- Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem
- Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę
- Dodałam krople i dokładnie ubiłam
Przygotowanie tortu :
- Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam
- Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam
- Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam.
Składniki na polewę czekoladową:
- 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
- 3 dag masła
Przygotowanie polewy :
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
- Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)
Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu.
Inspiracją do tego tortu był przepis z Moich Wypieków, zachwycił mnie głównie kolor kremu.
Mój był mniej intensywnie zielony, aparat nie przekazał jednak tego pięknego pastelowego koloru :)
Ciasto i krem są mojego pomysłu.
Mój był mniej intensywnie zielony, aparat nie przekazał jednak tego pięknego pastelowego koloru :)
Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńpiękny tort! Wszystkiego dobrego:)
OdpowiedzUsuńHelen G.- dziękuję, starałam się...
UsuńKarmel- dziękuje za życzenia:)
Moniko- pozdrawiam i dzięki za życzenia :)
malowniczo ta polewa skapuje!
OdpowiedzUsuńŻyczę wszystkiego co najlepsze, dużo zdrowia, smaku i uśmiechu na co dzień.
Pozdrawiam ciepło
Monika
Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWow ale pychota - Uleńko wszystkiego dobrego zdrówka oraz spełnienia marzeń tych niespełnionych ci życzę buziaki wielgachne śle Marii
OdpowiedzUsuńmargaritess- udał się, naprawdę był przepyszny, będę częściej takie własnie piekła...
UsuńMario- wielkie dzięki za życzenia.
:):):)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najsmaczniejszego życzę! Tort czekoladowy, mniam... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Olimpio :)
Usuńjollaa- wpierw ubiłam śmietanę na sztywno, a potem dodaje stopniowo serek, cały czas miksuje małym elektr. mikserem
mmmmmmmm, dopiero co zjadłam małe conieco, a już głodna się zrobiłam czytając i widząc to cudo :)) mam tylko pytanie - jak łączysz kremówkę z mascarpone?, bo kiedyś miksowałam i paćka się zrobiła brzydka i niedobra...
OdpowiedzUsuńJolu, dobrze, że napisałaś, ze tort sie udaje. Ktoś upiekł z mojej rodziny to ciasto, ale bez kakao i się nie udało. Ale przecież nie można mieszać przepisów, jak ma być z kakaem to tak musi być...Pozdrawiam !
UsuńWszystkiego NAJ.....:))
OdpowiedzUsuńA tort to mistrzostwo świata.... śliczny miętowy kolor i ta polewa tak kusząco spływająca....mniam:))
Dziękuję za życzenie, a tort ...cóż był przepyszny, przed chwilą znikła jego smaczna reszta...
UsuńTiaa, a blog się nazywa: "Proste potrawy"... :-D
OdpowiedzUsuńW życiu nie upiekłam tortu i zapewne już nie upiekę, zważywszy moją awersję do słodyczy, ku rozpaczy Hurmy i Czeredy. Muszę ich odesłać do Cioci Uli, której życzę wszystkiego najlepszego i nadal tak wspaniałej formy kulinarnej!
Ten tort jest zupełnie prosty w przygotowaniach :)
UsuńDziękuję za życzenia, nie problemu, zapraszam na torcika !
Kolor kremu wyszedł przecudny :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale !!! Wysztkiego Najlepszego :)
OdpowiedzUsuństudentko -tak był piękny, pastelowy, choć w oryginale nieco ciemniejszy :)
UsuńAgnesso- dziekuję.
Anullo- będę nieskromna, ale tort udał mi sie wspaniale...
tort wygląda przecudnie!:) wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
OdpowiedzUsuńprzepiękny tort:) aachhhhh
OdpowiedzUsuńAntenko - :), dziekuję
UsuńIvko- masz racje, połączenie super apetyczne :)
zakateksmaku- dziękuję !
Czekolada i mięta to niezawodne połączenie - przepyszny torcik!
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Obłędny miętowy kolor:) Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńTorcik pyszności, lepszy niż z cukierni. A robię życzę sto latek w zdrowiu i spełnienia marzeń i dalszych pysznych przepisów :-)
OdpowiedzUsuńWow wspaniale się prezentuje :) !!!
OdpowiedzUsuńPo prostu boski :)!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł. Ja właśnie przymierzam się do mojego na 18-tkę:)
OdpowiedzUsuńCudowny tort!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
fantastyczny!
OdpowiedzUsuńzrobiłam! re-we-la-cyj-ny!!! Uświetnił wczorajsze spotkanie z przyjaciółmi - wszyscy zachwyceni smakiem i kolorem :) wprawdzie nie miałam zielonego barwnika, ale wzięłam odrobinę niebieskiego i żółtego, wymieszałam i dodałam do kremu - kolor wyszedł pięknie miętowy! Już wiem, jakie ciasto podam na moich urodzinach w maju :))
OdpowiedzUsuńCieszę sie, że przepis u Ciebie tez sie sprawdził, pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam na święta! Wszystkim smakował. Jest pyszny i wpisuję go na stałe do mojego przepiśnika.
OdpowiedzUsuń