czwartek, 3 kwietnia 2014

Jak ugotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana ma dla mnie swój specyficzny smak. Znalazłam sposób by się go choć trochę pozbyć :)

  1. Odmierzam szklankę kaszy jaglanej, wsypuję do garnuszka i wlewam szklankę zimnej wody.
  2. Stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz, kaszę wylewam na sitko, odsączam
  3. Do garnuszka odmierzam niepełne 2 szklanki wrzątku i przesypuję kaszę, solę do smaku, mieszam, stawiam na ogniu, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do momentu, aż wchłonie się woda
  4. Gdy kasza wchłonie już całą wodę dodaję kopiastą łyżeczkę masła, mieszam
  5. Przykrywam pokrywką i zawijam garnek grubym ręcznikiem lub kocem
  6. Po około 30 min. kasza będzie sypka, w sam raz do jedzenia :)


Podczas gotowania kaszy często do niej zaglądać, by nie przypalić :)
Wypróbowałam też sposób gotowania tej kaszy tak jak gotuje kaszę gryczaną, też się sprawdził :)

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ją!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. pracochłonnie, ale wygląda na sypką! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam z rady, bo mi też smak kaszy jaglanej niezbyt odpowiada. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mnie kochana uczyłaś jak się z nią obchodzić i muszę i ten przepis zapamiętać - ciekawe czemu ona traci kolor po ugotowaniu - jejciu Uleńko mam nadzieję że to dobre jest ?papa buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za tę poradę, bo kupiłam kaszę jaglaną i za Chiny nie wiedziałam jak ugotować, bo właśnie słyszałam, że ma specyficzny smak.
    Pozdrawiam Dorota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja najpierw podprażam aż do uwolnienia charakterystycznego zapachu (orzechowego, może trochę jak popcorn ;) ), przesypuję na sitko i płuczę pod bieżącą wodą i z powrotem do garnuszka, zalewam wodą (średnio szklanka wody na 4 łyżki kaszy) i gotuję do wchłonięcia wody. Jest lekko twardawa, ale najsmaczniejsza według mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ciekawy sposób, przy najbliższym gotowaniu wypróbuję. A czy podprażasz bez oleju ?

      Usuń
  7. ostatnio bardzo polubiłam się z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W podobny sposób przygotowuję gryczaną. Uwielbiam ją! (Niestety tylko ja w domu, a innym nawet zapach przeszkadza i mi nie dają spokojnie się nią odżywiać).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kasze wszystkie.Zawsze gotujemy w domu.Buziaki.
    http://agatuszka75.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam kaszę jaglaną z masłem

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie moje Potwory nie mogą się do niej przekonać, wolą gryczaną albo jęczmienną, więc chętnie skorzystam z tej porady :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...