sobota, 5 kwietnia 2014

Babka ananasowa

              Taka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :)


Składniki :
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 g tłuszczu do pieczenia
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie
Przygotowanie :
  1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać
  2. Ananasy i aronię osączyć
  3. Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy
  4. Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie
  5. Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min

Składniki na polewę czekoladową:
  • 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
  • 3 dag masła
Przygotowanie polewy :
  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
  2. Lekko przestudzoną polewą polać wierzch babki.

14 komentarzy:

  1. Delicje ! Uwielbiam polaną czekoladą.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ananasy to pewnie dobra jest ta babka.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała!
    A ja niedawno piekłam ciasto z ananasem.
    Mamy podobne smaki.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności..... ananas i wiórki..... plus polewa czekoladowa.... równa się moje smaki.....:)))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska baba!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas takie proste ciasta mają najwięcej amatorów:) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczna babka i ten aromat ananasowy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wyglada ta babka, może popełnię na świeta? Ale chyba na następne,pracuje ,pracuję przed swiętami 24 godz ,w święta....ale proste potrawy mnie intrygują jako że gotuję raczej z obowiązku,więc proste rozumiem szybkie, zadomowię się tu jeśli pozwolisz.Dziekuję tez za odwiedziny u mnie, pozdrawiam i zapraszam,Jolka

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj... ślinka cieknie na tę babę! Z ananasem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładna, wygląda na wilgotną, była? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na święta wypróbowałam i ten przepis. Babka pyszna, dodałam do niej nalewki z aronii i garść suszonej żurawiny, reszt bez zmian. Zniknęła szybciutko ze stołu. Będzie gościć na naszym stole częściej. :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...