Jeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć
Po upieczeniu raczej twarde.
Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ?
Składniki :
- 1 kg mąki
- 350 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka miodu
- 100 g masła
- 2 łyżki karmelu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 paczki przypraw do piernika
Przygotowanie:
- Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody
- Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić
- Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę
- Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty
- Piec około 30 min. w temp. 170 *C
Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania.
W tym roku musze jakieś pierniczki upiec ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne. Uwielbiam takie pierniczki.
OdpowiedzUsuńŚliczne, pyszne i jakże uroczo sie nazywają ;))
OdpowiedzUsuńTo jeszcze przede mną . Mam nadzieję , że ze wszystkim zdążę przed świętami. Planuję działać w kuchni od 13 grudnia. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńśliczne
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Fajny pomysł na ozdobę choinkową! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pierniczki ! Te wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Z taką ilością miodu, mniamm :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŁadne te Twoje pierniczki :)
OdpowiedzUsuńMoże skruszeją gdy do słoja doda się jabłko?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O to jest myśl:) dzięki.
UsuńTwoje pierniczki, to mój smak z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńI ja piekę mnóstwo pierniczków korzennych, dzieci ozdabiają. Jest dużo śmiechu, choć są już dorosłe:)
Pachną cudnie zawieszone na choince, a także darowane w prezencie:)
Miło pozdrawiam:)
Pięknie wyglądają Twoje pierniczki jako ozdoba choinkowa
OdpowiedzUsuńŚliczne!