Składniki :
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynową
- Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu
- Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Dodać jogurt i sok z cytryny, zmiksować
- Ciasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa).
- Piec około 40 min. w 160 *C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.
przepis stąd
Babeczka jest dość mała, jeśli nam o taką chodzi to z tych składników taka wyjdzie.
Jeśli zależy nam na większej to upieczemy z podwójnej ilości składników.
przepysznie wygląda ta babka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udała, wygląda pięknie ☺
OdpowiedzUsuńKrólewska babka:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie świąt bez takiej babki.
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła ❤❤❤
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek do herbaty ;))
OdpowiedzUsuńSmakowita babeczka :)
OdpowiedzUsuń