Śledzie bardzo lubię i ciągle szukam przepisów by odkryć je na nowo :)
Te przywiozłam prosto znad morza, świeże, nie solone.
Składniki :
- 1/2 kg świeżych sprawionych, niesolonych śledzi
- sól
- mąka, olej do smażenia
Na sos:
- 4-5 łyżek łyżek oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 pomidory, 2 cebulki
- ok. 1/2 - szklanki wody
- mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić
- Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto
- Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na oleju
- Przygotować sos: do oleju wsypać paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę pomidory i przesmażoną cebulkę, zagotować
- Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować.
- Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem
- Ułożyć śledzie w słoju przelewając je jeszcze ciepłym sosem.
- Zostawić na noc w lodówce, by śledzie przeszły sosem.
przepis stąd z moimi modyfikacjami.
Zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego.
Uważać, by się nie" zważył" z ciepłym sosem.
Śledzie były niezbyt grube, ale kroiłam je na pół do smażenia.
Ja też lubię śledzie każde czy to świeże , rolmopsy czy solone. Ten przepis zachęca do spróbowania. Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam śledzi.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPyszne śledziki 💛💛💛
OdpowiedzUsuńPyszne śledzie. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochotę na takiego śledzika :)
OdpowiedzUsuńOj, śledzie to przysmak męża. :)
OdpowiedzUsuń