Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 2 białka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 20 dag dżemu wiśniowego
- po 15 dag suszonych fig, śliwek, rodzynek
Przygotowanie :
- Śliwki i figi umyć i pokroić w drobne paski, rodzynki sparzyć, odcisnąć i połączyć z figami i śliwkami, wymieszać z dżemem
- Z przesianej mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto
- Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C( w moim piekarniku piekłam 20 min.)
- Gdy ciasto się zacznie rumienić - wyjąć
- Ciasto przykryć przygotowana masą z owocami
- Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać resztę cukru
- Pianę rozsmarować na owocach, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i lekko zrumienić. Piekłam dalsze 30 min. w temp. 160 *C
Smacznego.
przepis znalazłam w sieci.
Piekłam w foremce 25 x 27 cm. Mazurek jest b.słodki.
Mazurek rewelacja, mniamm
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na mazurek, zjadłoby się taki. hihi Pozdrawiam, życzę radosnych świąt. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurski. Zapisze przepis . Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńTakie ciastko, choć pod inną nazwą, kojarzy mi się z wakacjami. Przez wiele lat robiła je mama mojej przyjaciółki i zaopatrywała nas przed długimi podróżami ;))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie. Pycha!
OdpowiedzUsuńKusisz!!! To powinno być zabronione. :) :) :)
OdpowiedzUsuń