Składniki :
- 600 dag sera śmietankowego cuiavia
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z 1 limonki
- sok z połowy dużej cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualnie barwnik spożywczy zielony lub 2 łyżeczki zmielonej zielonej liściastej herbaty
- sól
- herbatniki
Przygotowanie :
- Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z miodem i cukrem, dodać szczyptę soli
- Wycisnąć sok z limonki i cytryny
- Do utartych żółtek dodać ugnieciony ser, utrzeć, wlać sok, wsypać mąkę i dodać kilka kropel barwnika ( lub herbatę), dokładnie zmiksować
- Ubić białka na pianę, dodać do sera, wmieszać lekko
- Na dnie i bokach foremki o wymiarach 26 x 11 cm ułożyć herbatniki, wylać masę sernikową
- Piec w piekarniku w temp. 160-170*C przez ok. 60-70 min.
- sernik ma wyraźny cytrynowy smak, dla zrównoważenia smaków można polać go słodką polewą lub zrezygnować z soku z limonki
- kto lubi sypnie do sera garść lub dwie rodzynek
Jej, ale ten sernik musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńU mnie sernik zawsze cieszy się powodzeniem . Musiałabym zrobić podwójną porcję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszny sernik! Uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada😊
OdpowiedzUsuńUnikam serników, ale tym bym nie pogardziła. :)
OdpowiedzUsuń