Jednak są tak smaczne, że proponuję robić je nie tylko na święta ale i bez większej okazji :)
Składniki na 4 porcje:
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego, takiego jak do smażenia
- sól
Zalewa:
- ¼ szklanki oleju z pierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać, bo lniany ma specyficzny smak i zapach)
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić klonowym l)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 7 goździków
- 4 ziarna pieprzu
- 1 ziele angielskie
- ⅓ łyżeczki soli
plus
- ⅔ szklanki żurawiny
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
- Przygotowania najlepiej zacząć noc wcześniej. Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Boczniaki pokroić na nieduże kawałki wzdłuż blaszek. Następnie przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem oraz obsypać solą i dokładnie natrzeć. Wsunąć do piekarnika i piec 18 – 20 min.
- W międzyczasie w miseczce dokładnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki poza żurawiną oraz cebulą. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce.
- Upieczone boczniaki wyjąć z piekarnika. Połowę włożyć do dużego słoja, zalać połową sosu, wsypać połowę pokrojonej cebuli oraz żurawiny. Następnie wyłożyć resztę boczniaków i czynność powtórzyć.Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej będą stać, tym lepiej,wytrzymują z powodzeniem nawet dwa tygodnie. Podawać z chlebem.
Porady:
- Jeśli nie macie piekarnika boczniaki obsmażcie na patelni.
- Do pieczenia lub smażenia użyjcie zwykłego oleju, a do marynowania dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno. Rzepakowego, lnianego lub innego ulubionego.
- Jeśli wyjątkowo nie lubicie cebuli, możecie sparzyć ją na sitku. Dzięki temu będzie znacznie delikatniejsza.
Z 500 g wychodzą 2 takie słoiczki.
przepis stąd
Moze być smaczne :)
OdpowiedzUsuńJeatem śledziowa i każde śledzie to moja ulubiona potrawa. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPowinno być dobre. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkimi kolorami i zapachami maja
Zaskakujący przepis! Nigdy nie słyszałam o boczniakach przygotowanych w ten sposób.
OdpowiedzUsuń