Składniki :
- ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g jabłek i 300 g gruszek
- sok z połowy cytryny
- 160 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy
- Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka lub gruszki
- Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...ja zrobiłam kruszonkę.
przepis stąd
Foremka o średnicy 23 cm
Proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńależ musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńIdealne jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Świetny pomysł na przemycenie owoców :)
OdpowiedzUsuńZa oknem raczej jesiennie i Twój przepis wpisuje się idealnie w te aurę ;) Oby do wiosny!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ❤. Mam wszystkie składniki, może zrobię do kawki ☕☕☕
OdpowiedzUsuńBardzo lobię ciasto maślankowe, a z owocami pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Przepis zapisałam i w najbliższym czasie wypróbuję. Dziękuję i pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, proste, a smak rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńPuszyste i proste . Takie są najlepsze do codziennej kawy czy herbaty . Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta; apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńOj, pyszności...
OdpowiedzUsuń