Składniki :
- połowa małej główki białej kapusty
- połowa pęczka koperku
- 4-5 cebulek dymek ze szczypiorem
- 1 duża marchew
- sól,pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować, posypać odrobiną soli i ucisnąć by szybciej zmiękła
- Po ok. 15 min.kapustę wygnieść, odcisnąć ewentualny sok
- Dodać pokrojony koper, szczypiorek z cebulką, zetrzeć marchew
- Składniki posypać lekko pieprzem, wymieszać
- Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i delikatnej musztardy, jeśli lubimy to możemy zamiast tego sosu dodać łyżkę czy dwie majonezu i całość dokładnie wymieszać.
Składniki na sos: musztarda, sok z cytryny i miód.
Lubię surówki :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną . Takie surówki z bialej kapusty są super. Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńNaszą ulubioną surówką jest kapusta pekińska z koperkiem :-)
OdpowiedzUsuń