Składniki :
- 50 dag tłustego boczku
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 50 dag fileta z kurczaka
- 4 jajka
- kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej
- płaska łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku
- mały pęczek koperku i szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Boczek i mięso z kurczaka ugotować do lekkiej miękkości w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, kilku ziaren czarnego pieprzu i ziaren jałowca
- W trakcie gotowania dodać na 10-15 min. wątróbkę- ugotować całość
- Wyjąć mięsa, zmielić , dodać jajka, bułkę tartą lub kaszę mannę, majeranek, zmiażdżony czosnek, pokrojony koperek i szczypiorek- doprawić do smaku solą, pieprzem - wyrobić
- Jeśli masa jest zbyt sucha dolać do niej wywaru z gotowania mięs i ponownie wyrobić dokładnie (dodawać ostrożnie by nie przeholować )
- Masę przełożyć do 2 foremek, piec ok. 60 min. w temp. ok.170*C
Moje foremki miały 11 x 25 cm
Pieczeń wygląda pięknie. Zapisuję przepis . Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNa święta jak znalazł;)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis jak z zeszytu mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuń