poniedziałek, 2 grudnia 2019

Pieczeń z boczkiem


Składniki :

  • 50 dag tłustego boczku
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 50 dag fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku
  • mały pęczek koperku i szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
  1. Boczek i mięso z kurczaka ugotować do lekkiej miękkości w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, kilku ziaren czarnego pieprzu i ziaren jałowca
  2. W trakcie gotowania dodać na 10-15 min. wątróbkę- ugotować całość
  3. Wyjąć mięsa, zmielić , dodać jajka, bułkę tartą lub kaszę mannę, majeranek, zmiażdżony czosnek, pokrojony koperek i szczypiorek- doprawić do smaku solą, pieprzem - wyrobić
  4. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać do niej wywaru z gotowania mięs i ponownie wyrobić dokładnie (dodawać ostrożnie by nie przeholować )
  5. Masę przełożyć do 2 foremek, piec ok. 60 min. w temp. ok.170*C

                            Moje foremki miały 11 x 25 cm

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...