Składniki :
- 25 dag mąki
- 25 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki brendy lub rumu
- 5 jaj
- 1 łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
- 30 dag gotowej mieszanki keksowej tj.rodzynki sułtańskie, daktyle suszone, marchewka kandyzowana, skórka pomarańczowa, ananasy i papaja kandyzowane plus 3 łyżki jagód suszonych
Przygotowanie :
- Masło utrzeć, dodać kolejno całe jajka - ucierać
- Wsypać cukier puder - ucierać, wsypać przesianą mąkę ( ok. 3 łyżkami mąki przesypałam bakalie), wsypać bakalie, a na koniec wlać brandy lub rum- dobrze wymieszać
- Piec około 1 godz. w temp. 175*C do suchego patyczka.
przepis dostałam od kuzynki, a ona też pd kogoś.
Piekłam w foremce o wymiarach 32 x 12 cm
Łatwy i jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuńLubię łatwe ciasta.
OdpowiedzUsuńNIe przpeadam za keksami ale apetycznie Twój wyglada ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i prosty przepis, same zalety. Serdecznie pozdrawiam, miłego dnia życzę...
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis - już upiekłam. Mężowi smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttps://kuchniaipasje.wordpress.com/2019/12/06/keks-ulubione-ciasto-mojego-meza/
Obejrzałam na Twoim blogu, pięknie sie udał!
UsuńWygląda przystępnie i smacznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
domowy keks, pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, nigdy nie piekłam, ale spróbuję.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś keks na święta, ładnie wygląda i zachowuje długo świeżość:-)
OdpowiedzUsuńW moim domu jest ulubiony przepis na keks, który robimy już dobrze ponad 30 lat, a może i nawet 40 :)) Ale i Twój przepis chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda kochana :-) bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńLubimy keks nie tylko na święta. To jest takie ciasto, które może sobie poleżeć dłużej. Skorzystamy z Twojego przepisu. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń