Składniki ;
- duża gruszka
- połowa opakowania rukoli ( tj.40 g )
- kiść czerwonych winogron bezpestkowych
- ok. 15 sztuk małych pomidorów
- spora garść uprażonych pestek słonecznika
- ok. 2-3 łyżek startego sera Jadel ( ser podpuszczkowy niedojrzewający)- Pilos
Przygotowanie:
- Rukolę umyć, dobrze osączyć, podobnie winogrono i pomidorki, gruszkę obrać ze skórki
- Pomidorki i winogrono pokroić na połówki, gruszkę w kostkę i pokropić ją lekko sokiem z cytryny
- Składniki wymieszać, polać sosem z soku z cytryny, oleju i miodu, posypać ziarnami i serem, ewentualnie ponownie wymieszać.
Świeże pomidorki można ewentualnie zastąpić suszonymi w oleju. Wtedy polać sałatkę olejem w którym były pomidory.
Sałatkę robimy tuż przed podaniem inaczej rukola straci jędrność.
Ewentualnie w ostatniej chwili do wymieszanych składników dodajemy rukolę- tuż przed podaniem na stół.
Sałatkę robimy tuż przed podaniem inaczej rukola straci jędrność.
Ewentualnie w ostatniej chwili do wymieszanych składników dodajemy rukolę- tuż przed podaniem na stół.
Składniki na sos:
sok z cytryny, miód, oliwa lub olej
taką sałatkę z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńProsta i smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kombinacje i często robię, zabieram do pracy:-)
OdpowiedzUsuń