piątek, 13 grudnia 2019

Ciasto dyniowe z cynamonem


Składniki :
  • 450 g oczyszczonego miąższu dyni
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 125 ml roztopionego masła
  • 340 g mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek


Przygotowanie:
  1. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach
  2. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę 
  3. Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy
  4. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki
  5. Wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.




    6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Moje ciasto było ciut "ciężkie". Przyczyną mógł być fakt, że piekłam je w prodiżu, a nie nagrzanym piekarniku. Pomimo to było bardzo smaczne :)

przepis stąd

4 komentarze:

  1. Nie piekłam nigdy ciasta z dynią . Wygląda bardzo apetycznie. Pieknie je udekorowwalaś. Podrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie mokre i puszyste! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z dynią, cukinią, marchewką, a nawet burakiem, dzięki tym dodatkom są takie wilgotne i pyszne :D Musze wypróbować Twoją wersję, wygląda pysznie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...