Składniki :
- 450 g oczyszczonego miąższu dyni
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 125 ml roztopionego masła
- 340 g mąki pszennej typ 550
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
- Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach
- Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę
- Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy
- W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki
- Wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.
6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C, pieczemy 45-55 min. (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Moje ciasto było ciut "ciężkie". Przyczyną mógł być fakt, że piekłam je w prodiżu, a nie nagrzanym piekarniku. Pomimo to było bardzo smaczne :)
przepis stąd
Nie piekłam nigdy ciasta z dynią . Wygląda bardzo apetycznie. Pieknie je udekorowwalaś. Podrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńO jakie mokre i puszyste! Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dynią, cukinią, marchewką, a nawet burakiem, dzięki tym dodatkom są takie wilgotne i pyszne :D Musze wypróbować Twoją wersję, wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Jak już pachnie świętami...
OdpowiedzUsuń