Składniki :
- mała główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 goździki
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- smalec, u mnie gęsi
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować
- Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć
- Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier, pieprz, sól do smaku, przesmażoną cebulę, gotować do momentu by kapusta pozostała jędrna. (u mnie ok.30 min.)
Nie jadłam jeszcze takiego bigosu.
OdpowiedzUsuńTo dla mnie nowośc. Nigdy nie słyszałam
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego :-)
OdpowiedzUsuń