poniedziałek, 16 grudnia 2019

Bigos z czerwonej kapusty na słodko


Składniki :


  • mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1-2 goździki
  • 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
  • smalec, u mnie gęsi
  • cukier, sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować
  2. Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć
  3. Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier, pieprz, sól do smaku, przesmażoną cebulę,  gotować do momentu by kapusta pozostała jędrna. (u mnie ok.30 min.)

                                                                        Smacznego.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...