piątek, 6 grudnia 2019

Łatwy keks


Składniki :

  • 25 dag mąki
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki brendy lub rumu
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
  • 30 dag gotowej mieszanki keksowej tj.rodzynki sułtańskie, daktyle suszone, marchewka kandyzowana, skórka pomarańczowa, ananasy i papaja kandyzowane plus 3 łyżki jagód suszonych


Przygotowanie :
  1. Masło utrzeć, dodać kolejno całe jajka - ucierać
  2. Wsypać cukier puder - ucierać, wsypać przesianą mąkę ( ok. 3 łyżkami mąki przesypałam bakalie), wsypać bakalie, a na koniec wlać brandy lub rum- dobrze wymieszać
  3. Piec około 1 godz. w temp. 175*C do suchego patyczka.

przepis dostałam od kuzynki, a ona też pd kogoś.
Piekłam w foremce o wymiarach 32 x 12 cm

14 komentarzy:

  1. NIe przpeadam za keksami ale apetycznie Twój wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i prosty przepis, same zalety. Serdecznie pozdrawiam, miłego dnia życzę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis - już upiekłam. Mężowi smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
    https://kuchniaipasje.wordpress.com/2019/12/06/keks-ulubione-ciasto-mojego-meza/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przystępnie i smacznie.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, nigdy nie piekłam, ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś keks na święta, ładnie wygląda i zachowuje długo świeżość:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. W moim domu jest ulubiony przepis na keks, który robimy już dobrze ponad 30 lat, a może i nawet 40 :)) Ale i Twój przepis chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda kochana :-) bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubimy keks nie tylko na święta. To jest takie ciasto, które może sobie poleżeć dłużej. Skorzystamy z Twojego przepisu. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...