Składniki :
- 50 g kakao
- 120 ml gorącej wody
- 220 g brązowego cukru (lub zwykłego)
- 120 ml oleju
- 2 duże jajka
- duża szczypta mielonej wanilii
- 190 g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
Na polewę:
rozpuszczona w łaźni wodnej - czekolada lub kilka łyżeczek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek mleka.
Przygotowanie:
Ciasto długo zachowuje świeżość.
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm.
Wg mnie sodę dobrze byłoby rozmieszać z odrobiną śmietany lub jogurtu ( w zależności co użyjemy), wtedy zapach sody zaraz po upieczeniu jest mniej wyczuwalny.
przepis stąd
- Kakao wymieszać trzepaczką z gorącą wodą, by nie było grudek.
- Dodać cukier, wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści.
- Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników
- Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać
- Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki o średnicy
- Piec w 170 *C przez 50-60 min.
- Gotowe ciasto oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka lub czekoladą.
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm.
Wg mnie sodę dobrze byłoby rozmieszać z odrobiną śmietany lub jogurtu ( w zależności co użyjemy), wtedy zapach sody zaraz po upieczeniu jest mniej wyczuwalny.
przepis stąd
Orszulko, z tym sernikiem to trzeba tak trochę "na wyczucie", bo rzeczywiście, gdy ser jest miękki i bardziej mokry, to sama daję mniej śmietany. Jeśli śmietana jest kwaśna i gęsta, to ona sama w pieczeniu zachowuje się jak serek homogenizowany albo mascarpone (tylko kwaśny). Pozdrawiam Cię serdecznie - Marzynia
OdpowiedzUsuńDziękuję za odp.pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWygląda na bardzo wilgotne, ciężkie - ale takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńWilgotne, ale bardzo mięciutkie. Mnie takie wyszło:)
Usuńpozdrawiam serdecznie.
Z olejem zawsze są wilgotne . Wygląda super . Pozdrawiam świątecznie .
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny rok z Twoimi przepisami i życzę wszystkiego, co najlepsze i najsmaczniejsze w następnym!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńwidać że ciasto wilgotne a takie własnie lubię
OdpowiedzUsuń