niedziela, 22 grudnia 2019

Ciasto kakaowe na śmietanie i oleju


Zaletą tego ciasta jest to,że robi się je bardzo szybko. A przed Świętami to nieoceniona zaleta :*

Składniki :


  • 50 g kakao
  • 120 ml gorącej wody
  • 220 g brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 120 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • duża szczypta mielonej wanilii
  • 190 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego


Na polewę: 
rozpuszczona w łaźni wodnej - czekolada lub kilka łyżeczek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek mleka.



Przygotowanie:
  1. Kakao wymieszać trzepaczką z gorącą wodą, by nie było grudek.
  2. Dodać cukier, wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści.
  3. Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników
  4. Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać
  5. Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki o średnicy
  6. Piec w 170 *C przez 50-60 min.
  7. Gotowe ciasto oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka lub czekoladą.

                             Ciasto długo zachowuje świeżość.
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm.
Wg mnie sodę dobrze byłoby rozmieszać z odrobiną śmietany lub jogurtu ( w zależności co użyjemy), wtedy zapach sody zaraz po upieczeniu jest mniej wyczuwalny.

przepis stąd

9 komentarzy:

  1. Orszulko, z tym sernikiem to trzeba tak trochę "na wyczucie", bo rzeczywiście, gdy ser jest miękki i bardziej mokry, to sama daję mniej śmietany. Jeśli śmietana jest kwaśna i gęsta, to ona sama w pieczeniu zachowuje się jak serek homogenizowany albo mascarpone (tylko kwaśny). Pozdrawiam Cię serdecznie - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo wilgotne, ciężkie - ale takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilgotne, ale bardzo mięciutkie. Mnie takie wyszło:)
      pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Z olejem zawsze są wilgotne . Wygląda super . Pozdrawiam świątecznie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za kolejny rok z Twoimi przepisami i życzę wszystkiego, co najlepsze i najsmaczniejsze w następnym!

    OdpowiedzUsuń
  5. widać że ciasto wilgotne a takie własnie lubię

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...