Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 180 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej
- 6-8 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki sody + 1 łyżka wody do rozpuszczenia sody
Przygotowanie:
- Cukier, miód, masło rozpuścić, dodać kakao i kawę oraz przyprawę do pierników- wymieszać i ostrożnie ogrzewać by nie przypalić, po wystudzeniu wsypać 150 g mąki - dokładnie wymieszać
- Potem dodać jajka, śmietanę, resztę tj.350 g mąki oraz sodę wymieszaną w wodzie- zagnieść i odłożyć do wystudzenia i stężenia masy na 30 min. do lodówki
- Gdy masa będzie dość elastyczna systematycznie wałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać(na grubość ok. 3-5 mm ) pierniczki, jeśli zamierzamy zawiesić na choince to słomką od napojów wyciskać dziurki
- Piec w temp. 170*C przez ok. 8-9 min.
- Ozdobić wg uznania.
Nieozdobione też wyglądają pięknie...
Przepis znaleziony gdzieś w sieci.
Moje uwagi:
Pierniczki należy wykrawać dość sprawnie, bo ciasto gdy się rozgrzeje zrobi lepkie i trudno będzie nam odchodzić od foremki.
Piękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, czasami nie trzeba dużo ozdabiać aby były ładne :)
OdpowiedzUsuńŚliczne gwiazdeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPieczenie pierniczków jeszcze przede mną, choć ciasto-piernik już zrobiony i z miłą chęcią podjadany ;) Pozdrawiam świątecznie! ;)
OdpowiedzUsuńTak ozdobiona choinka z pewnością wygląda uroczo!
OdpowiedzUsuń