sobota, 21 grudnia 2019

Pierniczki świąteczne na choinkę



Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 6-8 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sody + 1 łyżka wody do rozpuszczenia sody

Przygotowanie:
  1. Cukier, miód, masło rozpuścić, dodać kakao i kawę oraz przyprawę do pierników- wymieszać i ostrożnie ogrzewać by nie przypalić, po wystudzeniu wsypać 150 g mąki - dokładnie wymieszać
  2. Potem dodać jajka, śmietanę, resztę tj.350 g mąki oraz sodę wymieszaną w wodzie- zagnieść i odłożyć do wystudzenia i stężenia masy na 30 min. do lodówki
  3. Gdy masa będzie dość elastyczna systematycznie wałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać(na grubość ok. 3-5 mm ) pierniczki, jeśli zamierzamy zawiesić na choince to słomką od napojów wyciskać dziurki
  4. Piec w temp. 170*C przez ok. 8-9 min.
  5. Ozdobić wg uznania.

                          Nieozdobione też wyglądają pięknie...
                             Przepis znaleziony gdzieś w sieci.
Moje uwagi:
Pierniczki należy wykrawać dość sprawnie, bo ciasto gdy się rozgrzeje zrobi lepkie i trudno będzie nam odchodzić od foremki.

6 komentarzy:

  1. Śliczne, czasami nie trzeba dużo ozdabiać aby były ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie pierniczków jeszcze przede mną, choć ciasto-piernik już zrobiony i z miłą chęcią podjadany ;) Pozdrawiam świątecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ozdobiona choinka z pewnością wygląda uroczo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...