Składniki :
- 25 dag grzybów- boczniaków
- 5 dag granulatu sojowego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Umyte, rozdrobnione boczniaki przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą ( do odparowania soku)
- Granulat sojowy ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Po przestudzeniu zmiksować grzyby i ugotowany osączony granulat, dodać roztrzepane jajko, przyprawy, wymieszać i ewentualnie dodać tyle bułki tartej by uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
Z tej ilości składników uzyskałam 11 małych kotletów.
A myślałem, że są trudniejsze w wykonaniu, miłe zaskoczenie :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Gdyby zrobił ktoś inny ;) A potem jeszcze posprzątał ;)
OdpowiedzUsuńGdyby nie ta soja spróbowałabym ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę przepyszne danie.
OdpowiedzUsuńGranulat sojowy , nigdy o nim nie słyszałam . Te kotleciki na pewno smakowały wyśmienicie . Udanego weekendu 💗💗💗💗
OdpowiedzUsuńTe kotlety muszą być pyszne, wyglądają wspaniale, a jeszcze gdy wyobrażę sobie smak grzybów... super. Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Takich kotletów nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się naprawdę smacznie :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnej niedzieli życzę :)
Bardzo dawno nie jadłam, pycha☺
OdpowiedzUsuńWybornie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńalez z checia bym zjadła! :D pychotka :D https://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na ich widok 😊 pozdrawiam serdecznie 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pięknie się prezentują i na pewno tak smakują. Właśnie wymyślam dania dla mojej wnuczki, która jest wegetarianką.Pozostało mi tylko boczniaki kupić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Kiedyś boczniaki hodowałam w balocie słomianym. Miałam dwa razy zbiór. Później zarodniki wylądowały w miejscu złamanej gałęzi na włoskim orzechu i...zbieraliśmy je z drzewa:)
Coś dla mnie i brata. Absolutnie chcę spróbować, bo zapowiadają się pysznie, a do tego łatwe w przygotowaniu. Nie jemy z bratem mięsa, to też takie kotlety, to dla nas coś bardzo ciekawego i wiem, że będzie smakowało. :)
OdpowiedzUsuń