Ciasto robi się właściwie samo. Trzeba tylko dodawać składniki w takiej kolejności jak są tu zapisane.
Składniki :
- 100 g drożdży, ja dałam 65 g
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 roztrzepanych jajek
- 5 szklanek mąki pszennej ( unikajcie tu krupczatki, bo ciasto będzie się kruszyć i będzie suche)
- 1 szklanka oleju, u mnie słonecznikowy
Przygotowanie :
- Do dużej miski wsypujemy na dno dokładnie rozkruszone drożdże
- Na drożdże rozsypujemy cukier, mleko lekko podgrzewamy i wylewamy na cukier
- Na wierzch cukru wlewamy roztrzepane jajka, a na jajka dajemy olej
- Na samym końcu odmierzamy mąkę i równomiernie rozsypujemy ją na wcześniej dodane składniki, niczego nie mieszamy
- Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny
- Po tym czasie mieszamy dokładnie wszystkie składniki,( dodajemy ewentualnie rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosło
- Pieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min.
Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie drożdżami:)
Składniki na kruszonkę:
Składniki na kruszonkę:
- ok.3/4 szklanki mąki
- 5-8 dag miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
Składniki rozcieramy palcami łącząc je ze sobą.
Jeśli kruszonka wychodzi nam za sucha dodajmy ciut więcej masła, a gdy za mazista dodajmy ostrożnie więcej mąki.
Czy można olej zastąpić rozpuszczonym masłem?
OdpowiedzUsuńNie wiem, przepis dostałam w którym jest mowa o oleju.
UsuńAle na moje rozumowanie to masło przez 3 godz. może stężeć i masa nie będzie pracować.
Prosto szybko smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńChętnie zjem takie ciasto, bardzo chętnie. Oglądając zdjęcia, chciałoby się już teraz zjeść. hehe Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe . Szybki , fajny przepis . Udanego weekendu 💖
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto, jest pyszne
OdpowiedzUsuńOj takie drożdżowe ciasto z ciepłym mlekiem lub kakao, to raj dla kubków smakowych. Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Mam blisko 70 Nie lubię robić drożdżówek. Nie mam siły wyrabiać. Spróbuję Twój. Bez duuuużej pracy.
OdpowiedzUsuńPowodzenia:)
UsuńWygląda wspaniale. Świeżo, krucho, po prostu smacznie.
UsuńSerdeczności.
Idealne ciasto do kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, wypróbuję bo nie potrafię drożdżowego robić.
OdpowiedzUsuń