wtorek, 9 lutego 2021

Pączki wg cioci Heleny


Pączki wg tego przepisu smażyła moja Ciocia śp. Helena. Były przepyszne. Mnie może nie do końca udało się usmażyć dokładnie takie same, ale też były smaczne.
Mogę spokojnie polecić ten przepis. Jest prosty, a cała tajemnica udanych pączków wg mnie tkwi w cierpliwym wyrobieniu ciasta.


Składniki :

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok.3 szklanek mleka
  • 15 dag rozpuszczonego masła
  • smalec do smażenia ok.6 kostek
  • ewentualnie marmolada, spirytus


Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem, do drożdży dodać łyżkę cukru i szklankę letniego mleka- pozwolić im podwoić objętość
  2. Do dużej miski wlać wyrośnięte drożdże, wsypywać stopniowo mąkę i ubite żółtka z cukrem- wyrabiać najlepiej ręką lub drewnianą łyżką- ok. 30 min.
  3. Dodawać ostrożnie mleko, wyrabiać, na koniec dodać rozpuszczone masło, łyżkę spirytusu lub octu i wyrobić ok. 10 min.
  4. Pozwolić by ciasto wyrosło, nakładać łyżką na oprószoną mąką rękę lub uformować wałek, odcinać po kawałku, dać kawałek marmolady, zaklejać ciasto by nie wypłynęło nadzienie
  5. Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu, z obu stron
  6. Posypać po przestudzeniu cukrem pudrem lub zrobić lukier.


                                                         Smacznego.

     Z połowy składników wyszły mi 23 pączki.

7 komentarzy:

  1. Pyszne pączki. Idealne do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj zimowym porankiem Ulu
    Zrobiłam się głodna. Niestety pączka dzisiaj nie zjem:((
    Smacznego dnia życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. JAk od ciotki to muszą być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest przepis tzw. "babciowy". Najlepsiejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam to przepis dla mnie jutro robię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno warto skorzystać z tego przepisu. Jest bardzo dobrze zaprezentowany.
    Pozdrawiam, Ulu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...