wtorek, 16 lutego 2021

Pasztet z kaszy i ziemniaków

 


Składniki :

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kilka ząbków czosnku, smalec


Przygotowanie:
  1. Ugotowaną kaszę, ziemniaki oraz przesmażone, pokrojone drobno pieczarki z cebulą i kilkoma ząbkami czosnku zmielić
  2. Dodać jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać
  3. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą mieloną papryką
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C przez ok. 60 min.

                       Piekłam w foremce o wymiarach 30x12 cm



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny bezmięsny pasztet; ostatnio ograniczam spożycie mięsa, więc taki przepis będzie super. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pasztet , często takie proste potrawy są bardzo dobre. Miłego dnia ⛄⛄⛄⛄❤️❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Kaszę uwielbiam, ale że względu na gluten, już wtedy nie mogę jej jeść.
    Pozdrawiam powiewem przedwiośnia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...