wtorek, 16 lutego 2021

Pasztet z kaszy i ziemniaków

 


Składniki :

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kilka ząbków czosnku, smalec


Przygotowanie:
  1. Ugotowaną kaszę, ziemniaki oraz przesmażone, pokrojone drobno pieczarki z cebulą i kilkoma ząbkami czosnku zmielić
  2. Dodać jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać
  3. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą mieloną papryką
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C przez ok. 60 min.

                       Piekłam w foremce o wymiarach 30x12 cm



4 komentarze:

  1. Bardzo fajny bezmięsny pasztet; ostatnio ograniczam spożycie mięsa, więc taki przepis będzie super. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pasztet , często takie proste potrawy są bardzo dobre. Miłego dnia ⛄⛄⛄⛄❤️❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Kaszę uwielbiam, ale że względu na gluten, już wtedy nie mogę jej jeść.
    Pozdrawiam powiewem przedwiośnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, uwielbiam wegańskie potrawy. Zabieram Cie do siebie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...