środa, 1 kwietnia 2020

Szarlotkowa tarta


Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
 Tą pyszna tartę upiekła moja Córka, dziękuję :)






                  Propozycja może mało Świąteczna, ale bardzo pyszna :)

Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć siekając nożem, potem zagnieść mokrymi rękoma formując kulę, przełożyć do lodówki na ok.30-60 min.

Na nadzienie jabłkowe:

  • 1 i 1/2 kg twardych, kwaskowych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Wycisnąć sok z cytryny, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, przełożyć je do naczynia z sokiem, wymieszać, dodać szczyptę soli
  2. Na patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać, podgrzewać do momentu, aż cukier zkarmelizuje i nabierze bursztynowej barwy
  3. Do takiego cukru wsypać pokrojone jabłka, smażyć mieszając do momentu aż część jabłek się rozpadnie- część jabłek powinna pozostać w całości
  4. Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić
  5. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a jeszcze lepiej wyłożyć papierem
  6. Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, mniejszą i większą
  7. Większą rozwałkować na kształt foremki dociskając boki, na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać
  8. Mniejszą część również rozwałkować pokroić na paski i ułożyć kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki
  9. Kratkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka
  10. Piec w temp. 190*C przez 45-50 min.
  11. Wyjąć z formy, wystudzić.

przepis stąd




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...