Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Propozycja może mało Świąteczna, ale bardzo pyszna :)
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć siekając nożem, potem zagnieść mokrymi rękoma formując kulę, przełożyć do lodówki na ok.30-60 min.
Na nadzienie jabłkowe:
przepis stąd
- 1 i 1/2 kg twardych, kwaskowych jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 20 g masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Wycisnąć sok z cytryny, obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, przełożyć je do naczynia z sokiem, wymieszać, dodać szczyptę soli
- Na patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać, podgrzewać do momentu, aż cukier zkarmelizuje i nabierze bursztynowej barwy
- Do takiego cukru wsypać pokrojone jabłka, smażyć mieszając do momentu aż część jabłek się rozpadnie- część jabłek powinna pozostać w całości
- Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić
- Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a jeszcze lepiej wyłożyć papierem
- Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części, mniejszą i większą
- Większą rozwałkować na kształt foremki dociskając boki, na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać
- Mniejszą część również rozwałkować pokroić na paski i ułożyć kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki
- Kratkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka
- Piec w temp. 190*C przez 45-50 min.
- Wyjąć z formy, wystudzić.
przepis stąd
bardzo apetyczna
OdpowiedzUsuńPychota. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńKocham jabłka i takie smakołyki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPachnie...
OdpowiedzUsuńPrzepis przyda się na święta wielkanocne.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam, Urszulo :)