piątek, 3 lipca 2020

Kompot truskawkowy z miętą

W ten sposób można przygotować smaczny kompot . 
Wg mnie metoda jest szybka i prosta.



Składniki :

  • truskawki 
  • cukier
  • świeże gałązki mięty



Przygotowanie:
  1. Z truskawek usuń szypułki i najlepiej umyj pod bieżącą wodą na durszlaku, osącz, pokrój owoce na 2-3 części
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem
  3. Do wrzątku wsyp owoce, kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj ok. 5 min.
  4. Do wcześniej przygotowanych, czystych słoi wlewać ostrożnie truskawkowy kompot wraz z owocami
  5. Dołożyć czyste gałązki mięty do każdego słoja ( ale można nie dokładać ), zakręcaj słoje i odwracaj dekielkiem do dołu
  6. Przykryj słoje np. kocem i trzymaj do ostygnięcia.

To kompot dla tych co lubią miętkę i truskawki :)
Trudno mi podać dokładnie ilość cukru, owoców i konieczną ilość wody.
Wszystko robię na "oko"
Z ok. 6 kg truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg cukru.
Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości owoców.
Najważniejsze by owoce w kompocie przegotować, ale nie doprowadzić do rozgotowania. Jeśli truskawki pozostałyby surowe to  kompot się popsuje. 
Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej. 
Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.

5 komentarzy:

  1. Mało robię kompotów do słoików. Najwięcej owoców zamrażam . Dobrze mieć takie słoiczki w spiżarce na szybko. Śliczny kapturek jest na słoiku. Udanego weekendu ☀️☀️

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak truskawek jesienią czy zimą to prawdziwy skarb :)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kompotu nie robiłam ale sok truskawkowy z mięta tak i jest doskonały.Wiec kompot jest na pewno pyszny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kompot z miętą musi być wyjątkowo pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...