W ten sposób można przygotować smaczny kompot .
Wg mnie metoda jest szybka i prosta.
Składniki :
Wg mnie metoda jest szybka i prosta.
Składniki :
- truskawki
- cukier
- świeże gałązki mięty
Przygotowanie:
- Z truskawek usuń szypułki i najlepiej umyj pod bieżącą wodą na durszlaku, osącz, pokrój owoce na 2-3 części
- W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem
- Do wrzątku wsyp owoce, kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj ok. 5 min.
- Do wcześniej przygotowanych, czystych słoi wlewać ostrożnie truskawkowy kompot wraz z owocami
- Dołożyć czyste gałązki mięty do każdego słoja ( ale można nie dokładać ), zakręcaj słoje i odwracaj dekielkiem do dołu
- Przykryj słoje np. kocem i trzymaj do ostygnięcia.
To kompot dla tych co lubią miętkę i truskawki :)
Trudno mi podać dokładnie ilość cukru, owoców i konieczną ilość wody.
Wszystko robię na "oko"
Z ok. 6 kg truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg cukru.
Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości owoców.
Z ok. 6 kg truskawek otrzymałam 20 słoików kompotu. Zużyłam 1 kg cukru.
Wg mnie lepiej zrobić kompoty bardziej esencjonalne, a po otwarciu można je rozcieńczyć. Ilość dodanego cukru zależy od słodkości owoców.
Najważniejsze by owoce w kompocie przegotować, ale nie doprowadzić do rozgotowania. Jeśli truskawki pozostałyby surowe to kompot się popsuje.
Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej.
Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.
Owoce rozdrabniam po to by szybciej je ugotować, pewnie w całości wyglądałyby w słojach lepiej, ale należałoby gotować je dłużej.
Przygotowując kompoty w ten sposób nie potrzebujemy kłopotliwej i czasochłonnej pasteryzacji.
Słodkie orzeźwienie :D
OdpowiedzUsuńMało robię kompotów do słoików. Najwięcej owoców zamrażam . Dobrze mieć takie słoiczki w spiżarce na szybko. Śliczny kapturek jest na słoiku. Udanego weekendu ☀️☀️
OdpowiedzUsuńSmak truskawek jesienią czy zimą to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Kompotu nie robiłam ale sok truskawkowy z mięta tak i jest doskonały.Wiec kompot jest na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Taki kompot z miętą musi być wyjątkowo pyszny. :)
OdpowiedzUsuń