wtorek, 21 lipca 2020

Kompot wiśniowo-porzeczkowy z miętą


Składniki :

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 i 1/2 kg wiśni
  • cukier, woda, gałązki mięty


Przygotowanie:
  1. Owoce dokładnie umyć, osączyć na sicie
  2. Z wody i cukru przygotować syrop, tzn. w letniej wodzie rozpuścić ok.70 dag cukru, wymieszać
  3. Do umytych słoi wsypywać owoce, na wierzch kłaść po gałązce umytej mięty
  4. Do każdego słoja wlewać słodki syrop, zakręcać suchymi dekielkami
  5. Brzegi słojów należy również wytrzeć do sucha
  6. Do letniej wody w dużym garnku wstawiać słoje z kompotem
  7. Słoje z owocami gotowałam od zawrzenia wody ok. 10 min.

Taki kompot należy zużyć w przeciągu roku. Chyba, że wiśnie wypestkujemy.
Wyszło mi 8 słoi esencjonalnego kompotu.

4 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis ! Nie robiłam jeszcze kompotu z miętą, chętnie wypróbuję Twój przepis !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały kompot na ciepłe, letnie dni, pychotka! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego kompotu jeszcze nie piłam.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...