Składniki :
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 i 1/2 kg wiśni
- cukier, woda, gałązki mięty
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie umyć, osączyć na sicie
- Z wody i cukru przygotować syrop, tzn. w letniej wodzie rozpuścić ok.70 dag cukru, wymieszać
- Do umytych słoi wsypywać owoce, na wierzch kłaść po gałązce umytej mięty
- Do każdego słoja wlewać słodki syrop, zakręcać suchymi dekielkami
- Brzegi słojów należy również wytrzeć do sucha
- Do letniej wody w dużym garnku wstawiać słoje z kompotem
- Słoje z owocami gotowałam od zawrzenia wody ok. 10 min.
Taki kompot należy zużyć w przeciągu roku. Chyba, że wiśnie wypestkujemy.
Wyszło mi 8 słoi esencjonalnego kompotu.
Wyszło mi 8 słoi esencjonalnego kompotu.
Dziękuję za przepis ! Nie robiłam jeszcze kompotu z miętą, chętnie wypróbuję Twój przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wspaniały kompot na ciepłe, letnie dni, pychotka! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTakiego kompotu jeszcze nie piłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Yum.
OdpowiedzUsuń