- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na bezę:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Masło posiekać, dodać mąki, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyć
- Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki
- Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec ok. 20 min.
- Jagody posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać
- Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy będzie już piana z białek wsypywać stopniowo cukier i nadal ubijać
- Na podpieczony spód wyłożyć owoce, a na nie pianę
- Pieczemy dalsze 20 min. w temp.170*C, dopiekamy zmniejszając temp.do 60 *C przez 10 min.
przepis z bloga Kuchnia pachnąca bzem
rewelacyjne ciacho
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i tak pewnie smakuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
A ile trzeba smietany,bo w przepisie nie ma podanej wielkosci
OdpowiedzUsuńSorry, już dopisuję :)
UsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody.
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione ciasta, kruche, owoce i bez mas.
OdpowiedzUsuńPyszotne ciasteczko! I owocowo i lekko. Super!
OdpowiedzUsuń