sobota, 8 sierpnia 2020

Ciasto z jagodami i pianką bezową


Składniki na ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru



Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Masło posiekać, dodać mąki, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyć
  2. Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki 
  3. Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min.
  4. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec ok. 20 min.
  5. Jagody posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać
  6. Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy będzie już piana z białek wsypywać stopniowo cukier i nadal ubijać
  7. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, a na nie pianę
  8. Pieczemy dalsze 20 min. w temp.170*C, dopiekamy zmniejszając temp.do 60 *C przez 10 min.

przepis z bloga Kuchnia pachnąca bzem

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...