Tę przygotowała moja Córka, dziękuję :)
Składniki :
- 1 kg dyni Hokkaido lub piżmowej
- olej
- sól
- połowa cebuli, szczypta soli i oliwa
- 1 ząbek czosnku
- szczypta płatków chili
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
oraz
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- sól i czarny mielony pieprz
- Pokrojoną na ćwiartki dynię pozbawić pestek, polać odrobinę oliwy, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok.30-40 min- do miękkości
- Upieczoną dynię wystudzić i przełożyć do miski
- Cebulę i czosnek drobno pokroić
- Na oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 min, do momentu aż zmięknie, potem dodać czosnek przesmażyć razem ok.10 sekund, po czym dodać pokrojoną natkę oraz chili i smażyć ostatnie 10 sekund
- Do przestudzonej dyni dodać ocet, suszone pomidory, sól i pieprz, dokładnie zmiksować
- Dodać teraz zawartość patelni tj. cebule , czosnek, natkę i płatki- dokładnie wymieszać
- Doprawić ewentualnie jeszcze solą lub pieprzem, schłodzić.
przepis stąd Pasta pyszna, że palce lizać :D
Ten przepisy przemawia do mnie 👍👍, wypróbuje, serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPiękne kolory, a całość wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Takiej pasty nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMoja mama zajada się pastą z suszonych pomidorów, ten pomysł na pewno jej się spodoba.
OdpowiedzUsuńSerdeczności Urszulko:)
Wygląda pysznie. Na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie przepis na tą pastę :D Będę musiała taką zrobić :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie robiłam nigdy takiej. Bardzo fajny przepis- na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńKocham takie pomidory!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta pasta, musze taką zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam dynię, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń