Pieczeń z kaszą jaglaną
Składniki :- ok.50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pieprz, gałka muszkatołowa, sól, mielona czerwona, ostra papryka
- łyżeczka cukru rozpuszczona w kilku łyżkach wody
- smalec do smażenia cebuli
- Pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na smalcu, wystudzić
- Do mięsa dodać kaszę, przestudzona cebulę i czosnek oraz przyprawy i jajka- wymieszać dokładnie
- Przełożyć masę do foremki 30 x 12 cm, wyrównać, można posypać mieloną papryką
- Piekłam ok. 40 min. w temp. 170 *C
Myślę, że taka pieczeń może spokojnie pojawić się na świątecznym stole.
Super pieczeń , spróbuję. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńNo myślę, że dla mojej hurmy mięsożerców to będzie świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej (za którą nie przepadają, a szkoda).
OdpowiedzUsuń