czwartek, 1 kwietnia 2021

Babka kolorowa z czekoladą

 


Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej
  • 20 dag masła
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • polewa czekoladowa, wiórki kokosowe


Przygotowanie:
  1. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku
  2. Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie połączyć
  3. Ubić białka na pianę, dodać delikatnie- wymieszać
  4. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki- wymieszać każdą
  5. Przełożyć jedną i drugą masę do natłuszczonej foremki, można delikatnie zmieszać je już w foremce widelcem
  6. Piec przez ok. 50 min. w temp.180*C
  7. Polać babkę gotową polewą lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietany  36%- polać
  8. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi.

Piekłam w foremce z kominem o średnicy 20 cm u góry.
/przepis znalazłam w kolorowej gazecie./


                                                        Wiosna, wiosna, ach to tak!




2 komentarze:

  1. Piękna nie tylko na Wielkanoc. Spokojnych i pogodnych Świąt Uleńko 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna babeczka, muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...