Składniki:
- 4 jajka
- 20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej
- 20 dag masła
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku
- Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie połączyć
- Ubić białka na pianę, dodać delikatnie- wymieszać
- Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki- wymieszać każdą
- Przełożyć jedną i drugą masę do natłuszczonej foremki, można delikatnie zmieszać je już w foremce widelcem
- Piec przez ok. 50 min. w temp.180*C
- Polać babkę gotową polewą lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietany 36%- polać
- Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi.
Piekłam w foremce z kominem o średnicy 20 cm u góry.
/przepis znalazłam w kolorowej gazecie./
Piękna nie tylko na Wielkanoc. Spokojnych i pogodnych Świąt Uleńko 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna babeczka, muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuń