Składniki :
- 3 płaty śledzi
- olej słonecznikowy
- czerwona cebula
- czarny pieprz grubo mielony
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
Przygotowanie:
- Śledzie wymoczyć do momentu, aż nie będą słone
- Osączyć dobrze na sicie, skropić obficie sokiem lub octem, ponownie osączyć
- Ułożyć ściśle jeden obok drugiego, jeśli trzeba warstwami
- Ułożyć pomiędzy czerwoną cebulkę, posypać grubo mielonym pieprzem i zalać olejem słonecznikowym.
U mnie na świątecznym stole nie braknie śledzi. Uwielbiam...
Uwaga, czerwona cebula barwi śledzie, mnie to nie przeszkadza.
Jestem śledziowa i pod każdą postacią uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie 🐤🌷🌷🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńŚledziki zabarwione czerwoną cebulką moim zdaniem są jeszcze ciekawsze.Ja używam białej cebuli, ale chętnie wypróbuję czerwonej. Moja rodzinka bardzo lubi śledzie i często je przygotowuję w różnej postaci.Ostatnio zrobiłam śledzie w sosie kawowym.Robiąc je nie byłam do końca pewna czy to nie dziwaczne, ale efekt końcowy mnie zaskoczył. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuń