czwartek, 9 grudnia 2021

Kotlety mięsno - ziemniaczane


Jeszcze jedna moja propozycja na wykorzystanie gotowanego mięsa.

Składniki :

  • 20 dag zmielonych, gotowanych ziemniaków
  • 20 dag zmielonego mięsa ugotowanego- u mnie z rosołu
  • duże jajko
  • cebula
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka-mielona
  • tłuszcz do smażenia- u mnie smalec
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i mięso połączyć, dodać roztrzepane jajko- wymieszać dokładnie
  2. Pokrojoną cebulkę przesmażyć na smalcu i przestudzoną dodać do masy
  3. Doprawić do smaku przyprawami, formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.


Takie kotlety mnie najbardziej smakowały zaraz po usmażeniu. Z sosem np. pieczarkowym też dobre, ale trzeba uważać by ich nie rozgotować, bo się rozlecą.
Można podać je tylko z ulubioną surówką, a może z bigosem...



2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Dwa w jednym. Wystarczy surówka. Chyba się pokuszę. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...