niedziela, 28 sierpnia 2022

Chutney jabłkowe


Składniki :

  • ok.1 kg obranych jabłek
  • ok.1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • garść rodzynek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • do smaku cukier, chili,ocet jabłkowy, imbir, pieprz czarny mielony,kilka goździków


Przygotowanie:
  1. Paprykę, jabłko i cebulę pokroić w kostkę
  2. Włożyć do garnka, podlać mniej niż połową szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować - często mieszając (jeśli trzeba podlać wodą )
  3. Po ok. 30 min gdy masa jest prawie miękka dodać rodzynki, przyprawy i gotować
  4. Gorący chutney wkładać do czystych, suchych słoików, zakryć, pasteryzować przez ok.15 min.

Taki pikantny sos można podawać do dań mięsnych,rybnych grillowanych, serów lub zakąsek.
Przepis który mnie zainspirował znalazłam w Poradniku na zdrowie, Nr.4 z 2021
Moje uwagi:
trzeba uważać dodając przyprawy szczególnie chili. Ja trochę przesadziłam i mój sos jest naprawdę ostry.
Przepis nie miał podanych szczegółowych ilości składników. Dostosowałam je wg własnego uznania :)

A tu polecam Wam przepis na bardzo pyszny Sos Ortolana.

                                     W moim ogrodzie


Moje hortensje



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię ostre sosy. Wszystkie te składniki bardzo lubię. Pokazujesz wspaniałe hortensje.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, lubie takie przekąski mieć w piwnicy..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...