niedziela, 11 września 2022

Ciasto ze śliwkami


 To ciasto jest na dzisiejsze czasy; oszczędne, a więc tanie, szybkie do zrobienia i smaczne:)


Składniki :

  • 30-35 dag mąki pszennej typ 550
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ( szklanka o poj. 250 ml) słodkiego mleka lub średnio gęstej śmietany, ja dałam pół na pół
  • 15 g proszku do pieczenia
  • ok. 20 szt.wypestkowanych śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smarowania foremki

Przygotowanie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka- utrzeć ponownie do połączenia składników
  2. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia- wsypać do masy z cukrem i masłem- utrzeć
  3. Dodać mleko lub śmietanę- utrzeć
  4. Foremkę wysmarować tłuszczem, ja robię to zawsze używając smalcu
  5. Masę przełożyć do foremki, rozsmarować równomiernie
  6. Umyte i wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu na cieście
  7. Piec ok. 50 min w temp. 180 *C
  8. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis znalazłam w starej książce: "Ciasta, ciastka i ciasteczka- wypiek domowy"
J. Czernikowskiego. Trochę go zmodyfikowałam :)
Nosi nazwę Placka Owocowego "na co dzień"



Miałam zamrożoną kruszonkę, która została mi po wypieku ciasta drożdżowego i użyłam jej do posypania ciasta ze śliwkami.


8 komentarzy:

  1. Moja mama ostatnio zrobiła takie ciasto. Jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mnie się chce takiego ciasta ze śliwkami ?! Przecież to jest hit jesieni ! Muszę i chcę !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne proste ciasto. Ostatnio mało piekę. Pozdrawiam serdecznie 🌺🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrowienia przesyłam i wiele zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda ten Placek Owocowy "na co dzień". Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placek idealny gdyby zamienić śliwki na coś innego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...