piątek, 10 stycznia 2025

Chleb z ziarnami

 Zaczyn:

  • szklanka mąki żytniej, u mnie żytnia pełnoziarnista- bo wtedy tylko taką miałam
  • szklanka ciepłej wody- (dokładnie wymieszać) zrobić dzień przed pieczeniem, a nawet dwa dni wcześniej
  • przykryć słoik gazą i pozostawić w cieple

Chlebki upiekły się dość blade, następnym razem popryskam po urośnięciu słodką wodą, może to coś da.



Składniki :

  • 300 g mąki chlebowej typ 750
  • 300 żytniej typ 720
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 750 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • cały zaczyn
  • po garści ziaren; ja dałam słonecznik, siemię lniane, sezam, ziarno dyni
  • kilka sztuk suszonej żurawiny, łyżeczka czarnuszki i łyżeczka czarnego sezamu.


Przygotowanie:
  1. Mąki przesiać i zmieszać w misce, dodać zaczyn i wstępnie wyrobić łyżką drewnianą
  2. Ziarna słonecznika i  dyni namoczyłam w wodzie, dodałam do mąki dopiero po kilku minutach po osączeniu- wymieszałam
  3. Drożdże rozkruszyłam i dodałam do wody, wlałam do mąki , wyrobiłam łyżką drewnianą i odstawiłam w misce na 30 min. by wyrosło
  4. Po tym czasie ciasto przerobiłam i podzieliłam na 2 foremki, po 20 min. wyrosło ponownie i włożyłam obie foremki do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1 godzinę
Jedna foremka o wymiarach  11 x 29 cm. a druga szklana o wymiarach 24 x 11 cm 
W foremce szklanej chleb szybciej upiekł się również od dołu.
Ziaren dyni można dać mniej. A soli tak jak napisałam, nawet ciut więcej.
Przed włożeniem ciasta do foremek odkładamy 3 łyżki ciasta do słoika (przykrywamy gazą) i przechowujemy w lodówce do następnego pieczenia dodając je do ciasta.

Moje uwagi:
  1. chleb piekłam już trzykrotnie, zmieniałam skład mąki i ziaren jakie dodawałam
  2. i tak piekłam  z 300 g mąki żytniej i 700 g mąki pszennej, dodałam czarnuszkę, zmielone lekko siemię lniane, kminek i sezam
  3. a dziś piekłam z 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 350 g mąki chlebowej i 500 g mąki pszennej, dodałam łyżkę oleju ryżowego oraz czarnuszkę i słodzoną, suszoną żurawinę.  Dodawaną wodę podzieliłam pół na pól z mlekiem. Zamiast 50 g drożdży wsypałam zakwas chlebowy żytni (15 g)i dodałam 30 g świeżych drożdży, które wymieszałam w wodzie z mlekiem i dopiero dodałam do mąki. Następnym razem spróbuję upiec tylko na zakwasie z torebki, dodam też odłożone ciasto ze słoika.
  4. Chleb zaraz po upieczeniu ma bardzo twardą skórkę.
  5. Pierwszym razem wyrabiałam go tylko łyżką, a przy ostatnich  dwóch wypiekach pomagał mi robot planetarny.
Za każdym razem chlebek był udany i smaczny :)
Myślę, że będę piec go jak do tej pory raz w tygodniu i starczy nam do następnego pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...