piątek, 24 stycznia 2025

Ciasto kakaowe z kremem kokosowym

 


Składniki na ciasto :

  • 5 jaj
  • 250 g drobnego cukru
  • 190 ml oleju - u mnie słonecznikowy
  • ok.200 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wszystko dokładnie zmiksuj
  2. Cienkimi strumieniami dodawaj olej, a potem wodę- miksuj
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ostrożnie ciasto (27 x 26 cm)
  4. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 45 min (sprawdzaj ciasto patyczkiem)
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto tak by powstały 3 blaty ( jeśli upieczesz w większej foremce to przekroisz na pół i będą tylko 2 blaty)



Składniki na krem:
  • 750 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 80 g kaszy manny
  • czekolada na polewę

Przygotowanie kremu:
  1. Do mleka wsyp cukier, kaszę mannę i zagotuj, ciągle mieszając
  2. Gdy masa lekko zgęstnieje dodaj wiórki i ponownie energicznie mieszając zagotuj- wystudź
  3. Na blaty wykładaj przestudzony krem, rozsmaruj, dociśnij kolejnym blatem
  4. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę dodaj wcześniej ze 2-3 łyżki śmietany i razem mieszając otrzymamy polewę, polać jeszcze ciepłą wierzch ciasta.   
Przepis znalazłam na Pyszności, ale go zmodyfikowałam.

7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda I pyszne musi być.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne. Oj zjadłabym coś słodkiego...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to ciasto musi być pyszne. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wyobrażam sobie jak smakuje. Krem z wiórkami kocham i z pewnością to ciasto upiekę. Żeby tylko było takie jak Twoje. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kremy z kaszą manną, chociaż ostatnio rzadziej robię. Ale ta wersja kokosowa nęci...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...