środa, 23 kwietnia 2025

Czerwony buraczek w zalewie octowej

             Jako, że zostało mi sporo buraczków z zeszłego sezonu, a niedługo będą młode postanowiłam przerobić je i włożyć do słoiczków. Przydadzą się do obiadu.


Użyłam ok. 3 kg buraczków.



                             Użyłam ocet, wodę, ziele angielskie.

Buraczki po obraniu  pokroiłam na mniejsze kawałki i przepuściłam przez maszynkę ze specjalną przystawką która rozdrobniła je na plasterki.

Do dużego garnka wrzuciłam wszystkie i gotowałam w zalewie octowej do miękkości, ale nie takiej zupełnej.

Zalewa u mnie była taka:

  • 1 litr wody
  • 100 ml octu
  • łyżka soli
  • 2-3 łyżki cukru, ale jeśli buraczki były słodkie to nie trzeba
  • do każdego słoiczka wrzuciłam po 1 ziarnku ziele angielskiego

Przygotowanie:

  1. Ugotowane plastry buraczków przełożyłam do słoiczków i ugniotłam by weszło jak najwięcej
  2. Gorącą zalewą zalałam każdy słoik, zakręciłam nakrętkami i pasteryzowałam jeszcze ok. 10 min. w słoiczkach.
  3. Jeśli będzie mieć nadmiar zalewy to można wykorzystać ją do ugotowania barszczu. 
Burak czerwony z octu krojony w plastrach mi smakuje z majonezem :)

Przed gotowaniem plastry zostawiłam w zalewie przez całą noc. Buraczki puściły więcej soku. Smak zalewy zależy od tego jaką preferujemy ostrość buraczków. Można zrobić mniej ostre lub mocniejsze.


5 komentarzy:

  1. Mam podobny przepis na gotowane buraczki ,może te surowe będą inne w smaku, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę, że miałaś jeszcze swoje buraczki, moje ostatnie, już mocno sprukwiałe (ale nie spleśniałe, mam suchą piwnicę) zjedliśmy w formie barszczu w Wielki Czwartek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tego przepisu. Muszą być te buraczki pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie z moich zielonych szumiących stron

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...