środa, 7 maja 2025

Chleb na drożdżach


Zaczyn - pozostawić na 12-16 godz w temp. 21 *C
  • 225 g mąki chlebowej typ 750
  • 135 g wody
  • 5 g soli
  • 1 g drożdży suchych
Przygotowanie :
  1. Sól, wodę wymieszać, dodać mąkę i drożdże, połączyć dobrze, przykryć folią i pozostawić na 14 godz. 


Ciasto właściwe  w temp. 24 *C
  • 120 g mąki chlebowej typ 750
  • 105 g mąki pszennej typ 500
  • 175 g wody
  • 1 g drożdży
  • 5 g soli
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie :
  1. Rozpuścić drożdże w wodzie, połączyć w/w składniki ciasta właściwego i dodać zaczyn
  2. Wyrobić i pozostawić do fermentacji na 2 godz i 30 min
  3. W tym czasie składać ciasto dwukrotnie
  4. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia, posypałam ziarnami dyni
  5. U mnie rosło ok. 90 min.
  6. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C
  7. Na dnie piekarnika umieściłam naczynie z wodą
  8. Piekłam ok 50 min ( nakłuć patyczkiem do sprawdzenia czy chleb upieczony)
  9. Po upieczeniu wierzch chleba zrosiłam delikatnie wodą i pozostawiłam na chwilę w gorącym, wyłączonym piekarniku.

                                                      Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie jego zapach, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek. Taki jeszcze ciepły , choć niby niezdrowy smakuje najlepiej. Miłego weekendu ♥️♥️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...