Zaczyn - pozostawić na 12-16 godz w temp. 21 *C
- 225 g mąki chlebowej typ 750
- 135 g wody
- 5 g soli
- 1 g drożdży suchych
Przygotowanie :
Ciasto właściwe w temp. 24 *C
- 120 g mąki chlebowej typ 750
- 105 g mąki pszennej typ 500
- 175 g wody
- 1 g drożdży
- 5 g soli
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie :
- Rozpuścić drożdże w wodzie, połączyć w/w składniki ciasta właściwego i dodać zaczyn
- Wyrobić i pozostawić do fermentacji na 2 godz i 30 min
- W tym czasie składać ciasto dwukrotnie
- Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia, posypałam ziarnami dyni
- U mnie rosło ok. 90 min.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C
- Na dnie piekarnika umieściłam naczynie z wodą
- Piekłam ok 50 min ( nakłuć patyczkiem do sprawdzenia czy chleb upieczony)
- Po upieczeniu wierzch chleba zrosiłam delikatnie wodą i pozostawiłam na chwilę w gorącym, wyłączonym piekarniku.
Smacznego !
Wyobrażam sobie jego zapach, mniamm.
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek. Taki jeszcze ciepły , choć niby niezdrowy smakuje najlepiej. Miłego weekendu ♥️♥️
OdpowiedzUsuń