piątek, 18 kwietnia 2025

Kruche z gruszką i kruszonką

 

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki cukru- można mniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 4 średnich gruszek
  • 1-2 łyżki cukru 
  • sok z cytryny
  • 1-3 łyżki kaszy manny
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • ewentualnie 1 łyżka grubego cukru
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem,dodać jajka i zimne tłuszcze
  2. Posiekać tłuszcz łącząc z mąką i jajkami
  3. Robić szybko by ciasto się nie rozgrzało
  4. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki
  5. W tym czasie przygotować gruszki; obrać i pokroić  na drobno
  6. Ze wspomnianych składników przygotować kruszonkę i wstawić ją również do lodówki
  7. Gdy ciasto będzie dość twarde, ale elastyczne rozkładamy je w foremce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C
  8. Po lekkim podpieczeniu wyjmujemy ciasto i rozsypujemy gruszki, a na nich kruszonkę i gruby cukier
  9. Pieczemy jeszcze przez ok.50 min
Jeśli gruszki puszczą sok to posypać je jeszcze  kaszą manną i dopiero ułożyć na cieście.
Piekłam w foremce 25x26 cm

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...