Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru- można mniej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 100 g smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- ewentualnie 1 łyżka grubego cukru
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem,dodać jajka i zimne tłuszcze
- Posiekać tłuszcz łącząc z mąką i jajkami
- Robić szybko by ciasto się nie rozgrzało
- Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki
- W tym czasie przygotować gruszki; obrać i pokroić na drobno
- Ze wspomnianych składników przygotować kruszonkę i wstawić ją również do lodówki
- Gdy ciasto będzie dość twarde, ale elastyczne rozkładamy je w foremce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C
- Po lekkim podpieczeniu wyjmujemy ciasto i rozsypujemy gruszki, a na nich kruszonkę i gruby cukier
- Pieczemy jeszcze przez ok.50 min
Jeśli gruszki puszczą sok to posypać je jeszcze kaszą manną i dopiero ułożyć na cieście.
Piekłam w foremce 25x26 cm
To musi być pyszne, takie ciasta kocham.Wesolych Świąt.
OdpowiedzUsuń