środa, 16 kwietnia 2025

Chleb orkiszowy z nasionami chia

Kolejny chleb wg przepisu Dany z bloga Leśny Zakątek

Późny wieczór dzień przed pieczeniem chleba zrobiłam zaczyn :

  • 3 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej (może być z również z orkiszowej z pełnego przemiału)
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 200 g wody
Wszystkie w/w składniki wymieszałam w miseczce, przykryłam folią.
Pozostawiłam do dnia następnego. (na 12-14 godz.)


Równocześnie przygotowałam :

  • 50 g nasion chia
  • 250 ml mleka
  • 100 g grysiku(kaszki) orkiszowego
Wymieszałam w miseczce i pozostawiałam do dnia następnego tak jak zaczyn.


Dnia następnego po 14 godzinach fermentacji zaczynu przygotowywałam ciasto właściwe w dużej misce :
  1. Zużyłam cały przygotowany zaczyn
  2. 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  3. 200 g mąki pszennej typ 500
  4. 18 g soli 
  5. 4 g drożdży instant
  6. 250 g wody
  7. oraz namoczone  w mleku nasiona chia(powstała taka galaretowata masa) 


Przygotowanie ciasta właściwego:

  1. Mąki połączyłam, dodałam drożdże , wodę i sól- wymieszałam
  2. Dodałam całą kaszkę z nasionami- wymieszałam i przykryłam, odstawiłam na ok.40 min by ciasto odpoczęło
  3. Przygotowałam 2 foremki wysmarowałam smalcem:25 x 11 i 21 x 11 cm
  4. Wyjęłam ciasto na omączony blat (było dość kleiste)i szybko mokrymi rękoma podzieliłam na 2 części, uformowałam bochenki
  5. Przełożyłam do foremek, przykryłam ściereczką i folią, ustawiałam na ciepłym kaloryferze
  6. Tym sposobem ciasto wyrosło po brzegi foremek po 70 min.
  7. Obie foremki z ciastem wstawiłam równocześnie do piekarnika nagrzanego do 210*C, w tej temperaturze piekłam przez 15 min, a potem zmniejszyłam do 190*C
  8. Większy bochenek piekłam 50 min. a mniejszy krócej o 15 min.
  9. 15 min. przed zakończeniem pieczenia zmieniłam grzanie piekarnika z góra-dół na dół. 




5 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, lubię orkisz i nasiona chia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super chlebek. Nie ma to jak swojski. Pięknych Świąt Wielkanocnych Uleńko 🐥🐥🐥🐥

    OdpowiedzUsuń
  3. Festiwal Chleba "U Urszuli" trwa, ku radości domowników i czytających! Cudownych świąt życzymy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te przepisy u Dany na chleby są naprawdę wspaniałe:)
    I Ciebie pozdrawiam Marzyniu Świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...