Kolejny chleb wg przepisu Dany z bloga Leśny Zakątek
Późny wieczór dzień przed pieczeniem chleba zrobiłam zaczyn :
- 3 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej (może być z również z orkiszowej z pełnego przemiału)
- 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 200 g wody
Wszystkie w/w składniki wymieszałam w miseczce, przykryłam folią.
Pozostawiłam do dnia następnego. (na 12-14 godz.)
Równocześnie przygotowałam :
- 50 g nasion chia
- 250 ml mleka
- 100 g grysiku(kaszki) orkiszowego
Wymieszałam w miseczce i pozostawiałam do dnia następnego tak jak zaczyn.
Dnia następnego po 14 godzinach fermentacji zaczynu przygotowywałam ciasto właściwe w dużej misce :
- Zużyłam cały przygotowany zaczyn
- 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 18 g soli
- 4 g drożdży instant
- 250 g wody
- oraz namoczone w mleku nasiona chia(powstała taka galaretowata masa)
Przygotowanie ciasta właściwego:
- Mąki połączyłam, dodałam drożdże , wodę i sól- wymieszałam
- Dodałam całą kaszkę z nasionami- wymieszałam i przykryłam, odstawiłam na ok.40 min by ciasto odpoczęło
- Przygotowałam 2 foremki wysmarowałam smalcem:25 x 11 i 21 x 11 cm
- Wyjęłam ciasto na omączony blat (było dość kleiste)i szybko mokrymi rękoma podzieliłam na 2 części, uformowałam bochenki
- Przełożyłam do foremek, przykryłam ściereczką i folią, ustawiałam na ciepłym kaloryferze
- Tym sposobem ciasto wyrosło po brzegi foremek po 70 min.
- Obie foremki z ciastem wstawiłam równocześnie do piekarnika nagrzanego do 210*C, w tej temperaturze piekłam przez 15 min, a potem zmniejszyłam do 190*C
- Większy bochenek piekłam 50 min. a mniejszy krócej o 15 min.
- 15 min. przed zakończeniem pieczenia zmieniłam grzanie piekarnika z góra-dół na dół.
Apetycznie wygląda, lubię orkisz i nasiona chia. :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek. Nie ma to jak swojski. Pięknych Świąt Wielkanocnych Uleńko 🐥🐥🐥🐥
OdpowiedzUsuńFestiwal Chleba "U Urszuli" trwa, ku radości domowników i czytających! Cudownych świąt życzymy :-)
OdpowiedzUsuńTe przepisy u Dany na chleby są naprawdę wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńI Ciebie pozdrawiam Marzyniu Świątecznie:)
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń