Przepis na zakwas znalazłam u Adama Piekarza
Nie jest skomplikowany, po przygotowaniu zakwasu użyłam go do upieczenia chleba pszenno-żytniego.
Ilość wszystkich składników na zakwas:
- 300 g mąka żytnia typ 2000
- 400 g mąka żytnia typ 720
- 40 g cukier
- 700 g woda (łącznie)
Przygotowanie :
1 faza - środa godz. 20.00
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 100 g wody temp 24*C
2 faza - czwartek godz. 20.00 do 1 fazy z poprzedniego dnia (200 g) dodaj :
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 200 g wody temp 24*C
- 40 g cukru
3 faza - piątek godz. 20.00 do 2 fazy z poprzedniego dnia (640 g) dodaj :
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 400 g wody temp 24*C
W sobotę o 8.00 rano zakwas jest gotowy.
Składniki na chleb:
- 200 g zakwasu 60 godzinnego
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 10 g soli
- 3 g drożdży instant
- 250 g wody temp. 24*C
Przygotowanie:
- Połączyć wszystkie składniki razem, mieszać ok. 20 min.
- Jeśli dodasz 250 g wody ciasto było luźne(jeśli dodasz 230 g ciasto będzie bardziej zwarte)
- Po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem na ok.50 min.
- Po tym czasie wyjąć na stolnicę i przerobić ciasto kilkakrotnie
- Uformować ciasto wg foremki w której będziemy piec- włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić pod przykryciem na 60 min.
- Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220* przez 5 min. , a potem 35 min. w niższej 180-200*C
Resztę zakwasu można przechować w lodówce, ale przed włożeniem trzeba go dokarmić taką ilością wody i mąki żytniej ile ten zakwas waży.
Przed następnym pieczeniem wyjmujemy słoik z zakwasem i dokarmiamy go jak napisałam wcześniej.
Czyli dochodzimy do 3 fazy i dopiero po 12 godzinnej fermentacji możemy zakwas użyć do wypieku chleba.
Piekłam w ceramicznej foremce o wymiarach 31 x 12 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz