Składniki :
- ok. 2 kg cukinii
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżeczki przyprawy carry (może też być gyros)
- czosnek
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 1 niepełna szklanka cukru
- Cukinię umyć i pokroić dowolnie, u mnie w kostkę i dłuższe kawałki, czosnek obrać
- Przygotować słoiki , włożyć do nich cukinię cukinię i zalewę
- Do odmierzonej wody dodać cukier, ocet, sól i przyprawę- zagotować
- Wlać zalewę i zakręcić słoiki dekielkami
- Słoiki włożyć do garnka z gorącą wodą ( jeśli wlewaliśmy gorącą zalewę)i pasteryzujemy ok. 10 - 12 min.
Przepis znalazłam na blogu Ania Gotuje
Cukinię włożyłam w dwóch wersjach; z carry i z gyrosem.
Za jakiś czas przekonam się która smakuje mi bardziej :)
Na moim blogu jest też przepis w którym wykorzystałam cukinię podobnie jak ogórki, ukisiłam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz