W sezonie nie zrobiliście nawet jednego słoiczka kiszonych ogórków?
To może warto dziś nadrobić zaległości.
Moja propozycja nie wymaga wiele pracy.
Składniki :
- 1 kg cukinii małych, młodych i dość cienkich
- 4 szklanki wody
- czubata łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 liście laurowe, czosnek
- kiście kopru, można skorzystać z gotowej mieszanki do kiszenia ogórków
W sezonie letnim można tym sposobem ukisić patisony. Na pewno będą smaczne i zdrowe. Ja wypróbuję :)
Przygotowanie:
- Wodę wlać do garnka, posolić, wrzucić przyprawy wszystkie prócz czosnku i kopru. Zagotować. Odstawić do całkowitego ostygnięcia
- Do słoików powkładać na dno ząbki obranego czosnku, pomiędzy cukinie wcisnąć koper
- Zalać zimną solanką. Zakręcić i odstawić do ciemnej piwnicy.
Moje cukinie po 2 miesiącach "leżakowania" w słojach i po przekrojeniu wyglądają tak.
Cukinia to w sumie ogórek więc musi być smaczna :D
OdpowiedzUsuńZapisuję ten przepis. W ogródku latem cukinie rosną jak szalone, a kiszonki uwielbiam. Są pyszne i zdrowe. :)
OdpowiedzUsuńUprawiam cukinie co roku w naszym ogródku. Przyrządzamy je na różne sposoby. Świetna jest zupa krem z cukinii. Niestety, kiszone nie za bardzo nam smakowały.
OdpowiedzUsuńA ja i Córka jesteśmy zachwycone tymi kiszonkami, bardzo nam smakują:)
Usuńpozdrawiam.
O! kiszone cukinie to dla mnie nowość. Piękny jest ten słoik :)
OdpowiedzUsuńNie kisiłam. U nas co roku mamy dużo cukinii . Przetwarzam i robię różne dania . Ostatnio znalazłam przepis na ketchup z cukinii.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńO, musimy z mężem wypróbować.;)
OdpowiedzUsuń